U ovim gradovima na Mediteranu očekuju do 40°C. To zovu velikim osvježenjem

“Vruće vam je? Može biti i gore. Puno gore”, tim je riječima jučer Marko Korošec započeo članak s upozorenjem o opasnom vremenu na Severe Weather Europe.

Opisao je vrijeme koje su neki meteorološki portali ilustrirali snimkama prženja jaja u tavi na pukoj sunčevoj žegi. I dok Korošec za Mediteran i Bliski istok opisuje pakao na zemlji, za Alpe i Srednju Europu “zaprijetio” je potopnim prolomima oblaka, naglim olujama, snažnim vjetrovima, tučom, možda i kojim tornadom.

Prema aktualnoj prognozi Weather.com za Madrid, glavni španjolski grad danas očekuje 37°C, što u ovoj članici EU-a trenutno nije niti tako loša vijest. Britanski MKweather.com objavio je u subotu pregled vrućina što ih je tog dana pretrpio dio europskog Mediterana uslijed prodora vrućeg zraka iz Sahare.

Riječ je, inače, o portalu kojem je neki dan glavni grad Hrvatske, nažalost, bio zanimljiv zbog razorne nagle oluje s obilnom kišom.

U Španjolskoj je u Alori u Malagi srušen živa skočila sve do 44,8°C. Na vrućini se pržila i Italija, posebno Sardinija, gdje je u Deciomanuu izmjereno 42°C. Osjećaj vrućine je, međutim, bio puno gori zbog velike vlažnosti zraka; bila je riječ o osjećaju kao da je 52°C, javljaju meteorološke agencije, javlja N1.

Francuska, Grčka, Sjeverna Makedonija, sve te zemlje dosezale su u nekom trenutku u drugoj polovici ili krajem ovog tjedna do oko 42°C.

No, ono što se u tom dijelu Mediterana smatra valom vrućine, na Bliskom istoku se posljednjih godina, obilježenih ljetima pod teškim utjecajem klimatskih promjena, smatra osvježenjem.

Veliki grad Hasaka na kurdskom sjeveroistoku Sirije danas bi prema Weather.com trebao ići do 42°C, što je čak devet (9) stupnjeva niže od subote koja je ovaj grad pržila sa 51°C, a što je bilo obaranje temperaturnog rekorda u Siriji svih vremena. To je do tada iznosilo 49,4°C.

Bagdad je u valu vrućine, o kojem je N1info već izvijestio, išao do svog rekorda svih vremena, 51,8°C, zbog čega su građani po ulicama instalirali tuševe, jer riječ je o apsolutno po život opasnom vremenu.

Glavni grad, međutim, nije bio i najgore mjesto u Iraku posljednjih dana. Amara je u četvrtak pretrpjela 53°C, a Sulaibija u susjednom Kuvajtu išla je do 53,1°C, niti stupanj od rekorda cijele Azije, koji je 2016. izmjeren također u Kuvajtu, 54°C.

Glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu za drugi dio sljedećeg tjedna predviđaju oko 42°C najviših temperatura, što je relativno “samo”, jer su danima imali po tri ili četiri stupnja više.

Facebook Komentari