Prve vožnje u listopadu: Vožnju u gondoli platit ćete 50-ak kuna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Radovi idu po planu. Da nije bilo korone i problema s prijevozom bili bismo gotovi u rujnu ove godine, rekao je Goran Radić, glavni voditelj projekta sljemenske žičare, pišu 24sata.

Subota je, devet ujutro, stojimo ispred velebnog izdanja žičarske stanice u Gračanima. Radnika nema, a temperatura je blizu 30 °C. Zgrada je gotova, a u tijeku su fini radovi. Naime, žičara Sljeme bit će duga pet kilometara, imat će 84 kabine s po deset sjedećih mjesta.

U jednom satu će se moći prevesti 1500 putnika, a vožnja do gornje postaje trebala bi trajati 16 minuta, brzinom oko 20 km/h. Trasa nove žičare bit će osvijetljena rasvjetom, pokrivena video nadzorom i audio sustavom, dok će kabine biti opremljene grijanim sjedalima, rasvjetom, bežičnim internetom (Wi-Fi) i pripremom instalacija za video nadzor.

Zgrada Donje postaje bit će opremljena podzemnim garažama na dvije etaže, s više od 200 parkirališnih mjesta. Cijena žičare je 535 milijuna kuna. Prvotna cijena je bila 300 milijuna kuna bez PDV-a, ali je kasnije narasla. Zagrebački električni tramvaj se odlukom Gradske skupštine zadužio prošle godine zadužio za 537 milijuna kuna za završetak žičare.

Gradonačelnik Milan Bandić prvo je rekao da će se žičara 31. svibnja otvoriti za puk, no kasnije se ispravio. Naime, tad je trebala biti testna vožnja. Otvorenje za građanstvo trebalo je biti u rujnu, no granice su bile zatvorene pa se materijal za izgradnju nije mogao dopremiti.

– Radove ćemo finalizirati u rujnu, a ostale popratne sadržaje završit ćemo u listopadu. Nakon što pribavimo sve dozvole od nadležnih tijela cijeli sustav stavljamo u pogon. Po mojoj procjeni to će biti moguće 1. listopada ove godine. Do tada nam prethode kontrole geodeta kako bi se naštimale sajle i svi ostali kablovi. Treba naglasiti da je dionica od međustanice Brestovec do vrha Sljemena već sada spremno. Tu smo imali već i probne vožnje. Na Brestovcu gradimo i parkiralište – rekao je Radić i nadodao da je ovo bio zahtjevan pothvat.

– Na Donjoj stanici završavamo ceste i parkirališta. Nabavili smo potrebnu opremu u vezi s kontrolnim sobama. Sve gondole su spremne. Ono što se spominje da će cijene vožnji biti oko 50 kuna. Ovisno radi li se o domaćim ili stranim posjetiteljima i naravno o njihovoj dobi – objasnio je Radić.

Facebook Komentari