Kako su se zarazile Dankinje koje su u Ivanić-Grad došle liječiti psorijazu? Jedna je preminula

Jesu li tri Dankinje koje su došle na liječenje u ivanićgradsku specijalnu bolnicu Naftalan već bile zaražene koronavirusom kad su došle u Hrvatsku ili su se inficirale u našoj zemlji, epidemiološki izvidi nisu riješili ni nakon dva tjedna. Jedna od njih nekoliko dana kasnije, na žalost, umrla je u Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević, piše Jutarnji.

Naime, 15 Dankinja stiglo je sredinom prošlog mjeseca u Ivanić-Grad u Naftalan na liječenje psorijaze. Riječ je o medicinskoj ponudi koji na međunarodnoj razini godinama nudi ova ustanova za liječenje kožnih i reumatskih bolesti, a psorijaza je u tome vodeća dijagnoza. No, neposredno po dolasku jedna je pacijentica pokazivala simptome Covida-19, a testiranje je potvrdilo da su zaražene još dvije Dankinje. Odmah su stavljene u izolaciju, ali s obzirom na to da se jednoj od njih stanje pogoršalo a usto je imala i neke druge kronične bolesti, ubrzo je hospitalizirana u Infektivnoj klinici “Dr. Fran Mihaljević”. Na žalost, nekoliko dana kasnije žena je umrla.

Dakako, zbog ta tri slučaja infekcije odmah su krenuli i epidemiološki izvidi ne bi li se utvrdilo ima li još zaraženih odnosno da se spriječi širenje Covida-19 u toj bolnici.

“Ostalih 12 Dankinja nije bilo zaraženo, a koronavirus nije dokazan niti među zaposlenicima Naftalana. Nismo mogli sa sigurnošću utvrditi jesu li ove tri Dankinje došle s koronavirusom u Hrvatsku ili su se zarazile u bolnici tako da će to ostati ‘nedefinirano’ s obzirom na to da se bolest nije proširila niti je obolio netko od zaposlenih”, objašnjava ‘slučaj’ Naftalan ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. Krunoslav Capak.

Facebook Komentari