-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Ančić otkriva pozadinu posla godine: Infobip je mogao birati, ponosni smo da...

Ančić otkriva pozadinu posla godine: Infobip je mogao birati, ponosni smo da je odabrao nas

Nije bilo lako dobiti ovaj posao. Infobip toliko vrijedi da su za njih bili zainteresirani svi veliki svjetski fondovi jer se već neko vrijeme znalo da traže strateškog partnera, piše Jutarnji.

Nama je to velika čast, kažu nam dvojica bivših hrvatskih sportaša, Ante Kušurin (veslač) i Mario Ančić (tenisač), partneri u američkom investicijskom fondu One Equity Partners (OEP) koji je uložio više od 200 milijuna dolara u vodeću hrvatsku softversku kompaniju i pomagat će joj u ekspanziji na američkom tržištu i izlasku na neku od svjetskih burzi koji planiraju za koju godinu.

– Oni su izabrali nas jer misle da im najviše možemo pomoći, a na tome već i radimo punom parom – istaknula su dvojica sportaša koji su se nakon sportskih karijera, zahvaljujući školovanju na prestižnim sveučilištima, bacila u investicijske vode.

Priznaju da im trenutačno malo smeta golemo medijsko zanimanje i odjek koji je “deal” s Infobipom dobio u svjetskim medijima, od Reutersa preko CNBC-a do Forbesa, ali, naravno, to je ujedno i pokazatelj koliko su velik i važan posao sklopili. Infobipovu valuaciju ipak nisu željeli komentirati, osim da je ona golema te da je Infobip sada “definitivno jednorog” (vrijedi više od milijardu dolara), a nisu željeli otkriti ni koliki su udio u Infobipu osigurali tom investicijom. Fokusirani su, tumače, na partnerski odnos s osnivačima kompanija u koje ulažu te generiranje njihova rasta preko akvizicija.

Kako doznajemo, među raznim stranim institucionalnim ulagačima u fond One Equity Partners, koji je osnovao nekadašnji olimpijac i veslač Richard Dick Cashin, od prošle su godine i dva hrvatska mirovinska fonda (Erste Plavi i PBZ CO), a među privatnim ulagačima je i Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i većinski vlasnik Atlantic grupe.

Tedeschi ih je, kako nam kažu Kušurin i Ančić, prošle godine povezao i upoznao s Infobipom i njegovim osnivačima, braćom Silvijem i Robertom Kutićem te Izabelom Jelenićem, kojeg hvale kao jednog od najboljih menadžera u zemlji (upoznali su ga, naravno, preko sporta jer je sponzorirao Hrvatski veslački savez). Otada su učili o Infobipu, otkrivali što znači u svojoj industriji na globalnoj razini te uspostavili blizak odnos.

– Tako smo postali svjesni da su izrasli u jednu od vodećih kompanija u svijetu u CPaaS (eng. communication platform as a service) biznisu. To je vrlo zanimljiv sektor, njihova tehnologija omogućava kompanijama komunikaciju s klijentima, a to je u doba pandemije postalo još važnije. Naš fond će im pomoći u daljnjem napretku na američkom tržištu i dizanju na još veći nivo – kaže Marin Ančić.

To će raditi, među ostalim, preko akvizicija u svijetu i SAD-u, objašnjava Ante Kušurin, inače potpredsjednik OEP-a. Na naše pitanje hoće li se Upravu Infobipa postaviti svog čovjeka, odgovaraju zaobilazno: postigli su dogovor o tome kako će surađivati. – Dali smo obećanje da ćemo im pomoći i novcem i savjetima – kažu, a na poslovima oko Infobipa, uz njih dvojicu, aktivno će sudjelovati još dvojica partnera OEP-a.

Razgovarali smo preko WhatsAppa dok su Kušurin i Ančić, inače zaposleni u New Yorku, gdje je sjedište fonda, bili u Hrvatskoj. Fond u kojem su angažirani, osnovan 2001. godine, pod upravljanjem ima sedam milijardi dolara, ulaže u kompanije u zapadnoj Europi i SAD-u, a raspored ulaganja mu je 40 posto u tehnologiju, 50 posto u industriju te 10 posto u zdravstvo.

Kušurin je u tom fondu od 2011. godine, Ančić od 2018. godine, a među 30-ak partnera čak je sedam bivših olimpijaca, šest bivših veslača i tenisač Mario Ančić. Kako nam objašnjavaju, osnivač fonda Dick Cashin, kojeg Kušurin poznaje iz veslanja, iznimno cijeni sportaše i njihovu disciplinu te ih je rado uključivao u investicijski biznis.

Inače, Ante Kušurin je studirao u Americi na Sveučilištu Washington, a na poslijediplomskom studiju je bio u Oxfordu te je dvije godine radio u investicijskoj banci u Velikoj Britaniji, prije nego što se priključio Cashinu, poznatom američkom sportašu i investitoru. Ančić je pak fakultet završio Hrvatskoj, a magistrirao je na američkom Sveučilištu Columbia te također radio u investicijskom bankarstvu, ali u New Yorku.

Veliki američki konkurent Infobipa, tvrtka Twilio, izlistana je na Newyorškoj burzi i trenutačno vrijedi oko 37 milijardi dolara.

Može li takvo što postići i istarski softverski div, koji upravo svoj drugi kampus gradi pokraj Zagreba, pitanje je koje smo postavili sportsko-investitorskom dvojcu, inače dobrim prijateljima.

– Ne kažemo da će to postići i Infobip, ali realno je da može napraviti puno i da im sada treba ekspanzija na američkom tržištu -odgovaraju oprezno. Hoće li, u trenutku izlaska Infobipa na burzu, to biti prilika u kojoj će OEP zaključiti da su dovoljno zaradili i povući se? – Ovisi kako će se situacija razvijati. Cilj nam je inicijalna javna ponuda i da se osigura maksimalna vrijednost za nju, a tada možemo odlučiti hoćemo li ostati ili izaći – kaže Ančić.

Obojica smatraju da Infobip ima odličan tim, a ovo što se sada dogodilo, investicija, tek je početak velike priče koja ih čeka, uvjereni su. U Hrvatskoj već sada neki procjenjuju da Infobip vrijedi 4-5 milijardi dolara, dakle kao Ine ili čak više.

U svemu tome ističu i jednu nadu vezanu uz Hrvatsku.

– Nadamo se da će Infobip biti poticaj i drugim kompanijama u tehnološkom sektoru jer bi Hrvatska mogla biti tehnološki centar – poručuje Kušurin.

Zasad ovdje nemaju drugih potencijalnih meta, ali tržište proučavaju godinama i Hrvatska im je bila i jest na radaru. Spominju nam tako da su svojedobno, kad je Agrokor kupovao Mercator, razmatrali i ulaganje u Agrokor. To se ipak nije dogodilo, a OEP, koji je u početku bio u vlasništvu američke One banke te potom JP Morgana, postao je samostalan te već pet godina tako posluje, a u investicijskom portfoliju imaju dugačak niz europskih i američkih kompanija.

Najnovije

Još iz rubrike