Špica sezone, ali i ljetnih vrućina: Turista je iz dana u dan sve više

Počeo je udarni turistički vikend u Hrvatskoj, praćen toplinskim valom. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je crveno upozorenje zbog iznimno visokih temperatura ovog vikenda za područje Istre, Primorja i sjeverne Dalmacije, dok je malo manje opasno na kninskom području. Tu se očekuju temperature do 35 Celzijevih stupnjeva pa čak i koji stupanj više.

Meteorolozi najavljuju da promjena vremena slijedi u utorak, uz kišu i pad temperature diljem Hrvatske. A jedan dan kiše neće smetati turistima, kojih će, prema jučerašnjem stanju na graničnim prijelazima, biti najviše do sada, kao što je bilo i prije uobičajeno za prvi vikend kolovoza, koji se smatra udarnim turističkim vikendom u Hrvatskoj.

Od jutra se u petak na Maclju, na ulazu u Hrvatsku, čekalo oko sat vremena, a popodne se isto toliko čekalo i na izlazu iz Hrvatske. Puno veće gužve očekuju se u subotu ujutro. HAK prognozira da će cijele subote 1. kolovoza biti vrlo gust promet u smjeru juga, ali i unutrašnjosti. Mogući su česti zastoji, zaustavljanja i vrlo gust promet na autocestama A1 i A6 između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2 u smjeru mora i pred naplatom Demerje i Lučko na izlasku prema Zagrebu, zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko uz dulja čekanja, Istarskom ipsilonu (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, na Krčkom mostu i u lukama Zadar i Split te na pristaništima za sjeverne i srednjodalmatinske otoke.

Prema podacima e-visitora, u Hrvatskoj trenutačno boravi više od 760.000 gostiju, od čega je 126.000 domaćih, a najbrojniji su gosti iz Njemačke, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Ovog vikenda i idućeg tjedna taj bi broj trebao biti veći. No nije svuda isto. Sjever Hrvatske, posebno Istra i Kvarner, ostvaruju, za ovu situaciju, izvrsne rezultate s 90 i više posto popunjenosti u odnosu na lani, dok je južni dio Dalmacije više pogođen koronakrizom, zbog slabijeg avioprijevoza o kojem taj dio Hrvatske turistički dosta ovisi.

– Veseli me činjenica da trenutačno imamo intenziviran aviopromet. Vjerujem da možemo biti optimističniji u sljedećim tjednima, pošto ćemo pojačati kampanje na pojedinim tržištima i dati sve od sebe da ovu turističku sezonu odradimo najbolje što možemo – rekao je Staničić, dodavši da su u tijeku marketinške kampanje u Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji.

Iz ove potonje države najviše turista očekuje upravo Dubrovnik. Stoga je, nakon što je dio britanskih medija objavio da bi se za turiste koji se u tu zemlju vraćaju iz Hrvatske mogla uvesti dvotjedna karantena, dubrovački gradonačelnik Mato Franković pisao premijeru Borisu Johnsonu s molbom da pri donošenju odluke Hrvatsku promatra po regijama, a ne u cjelini, piše Večernji.

Facebook Komentari