Signali tijela: Šest znakova da se bliže oni dani u mjesecu

Ilustracija

Migrene

Mnogo žena pati od jakih migrena uoči menstruacije, pri čemu ta bol može biti puno gora od grčeva u trbuhu. Poznato je da su migrene povezane s razinom hormona koji reguliraju menstrualni ciklus, estrogenom i progesteronom, pa nije čudno da se javljaju baš u to doba.

Prema službenim smjernicama Američkog udruženja za migrene, ‘menstrualne migrene’ javljaju se dva dana prije početka mjesečnice i mogu potrajati do tri dana nakon što je počela. Ako je potrebno, kao i kod bolova u trbuhu, možete si pomoći lijekovima.

Čudna stolica

Većina žena tijekom menstruacije primijetit će promjene u aktivnosti crijeva. Tijekom prvih nekoliko dana vaše tijelo oslobađa kemijske prostaglandine, zbog čega se maternica steže, no ti hormoni mogu zalutati u crijevo i ‘uznemiriti’ ih, ponekad čak i toliko da izazove dijareju, iako će češće izazvati grčeve i slične smetnje, pišu 24sata.

Osjetljivost prsa

Postoji velika vjerojatnost da vam grudi postanu osjetljivije uoči menstruacije. Ginekologinja Alexa Dweck rekla je za Cosmopolitan da se ponekad može javiti i oticanje dojki, koje ponekad može trajati cijeli tjedan, a nije neuobičajeno da vam tijekom tog razdoblja zatreba veći grudnjak. Pretpostavlja se da je to rezultat porasta razine progesterona.

Dr Rebecca Brightman, ginekologinja iz New Yorka, preporučuje da tijekom tog razdoblja pijete manje kofeina, te da koristite ledene ili grijuće jastučiće na prsima te uzimate lijekove protiv bolova, donosi The Mirror.

Žudnja za šećerom

Tijekom tih dana žena doživljava promjene u razini hormona, koje mogu dovesti do povećane žudnje za slatkim, odnosno šećerom i masnom hranom. Prije početka mjesečnice pada razina serotonina, a kortizol (hormon koji se oslobađa kada ste pod stresom) raste. Zato tijelo žudi za šećerom i masnom hranom, koje potiču proizvodnju serotonina.

Porast težine

Progesteron može dovesti do toga da nekoliko dana prije mjesečnice imate povećanu tjelesnu težinu za nekoliko kilograma. Mnoge žene kažu da se njihova težina prije i poslije mjesečnice razlikuje i do 5 kilograma.

Teže je vježbati

Mnogim ženama vježbanje pomaže u olakšanju stanja kad očekuju mjesečnicu, ali u to vrijeme mnogima je i teže vježbati. Studija iz 2014. godine, objavljena u Journal of Trauma Rehabilitation o tome kako se žene oporavljaju od blagih traumatičnih ozljeda mozga, otkrila je da kad su razine progesterona visoke tjedan dana prije mjesečnice, ženama treba duže za oporavak.

To se ne odnosi samo na traume mozga, nego i na oporavak od uobičajenih vježbi u teretani. Žene se u toj fazi mogu brže umarati i brže ostaju bez daha.

Share This Article