Nemojte piti alkohol na prazan želudac! Evo što to radi tijelu

Keith Grimes, liječnik opće prakse za internetsku stranicu Babylon Health, objašnjava da kada netko pije alkohol, on se apsorbira u krvotok iz tankog crijeva, dijela crijeva koje počinje tamo gdje završava želudac, pišu 24sata.

– Oko 80% apsorpcije alkohola događa se na tom mjestu i to se brzo događa. Želudac igra važnu ulogu u određivanju koliko brzo alkohol ulazi u tanko crijevo – kaže on.

Ako vam je želudac prazan, to se događa brže. Ali ako vam je želudac pun hrane, alkohol ulazi u vaš krvotok sporije i sigurnije.

Tony Rao, savjetnik Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva i specijalist za alkohol i mentalno zdravlje, kaže da konzumiranje hrane obično oblaže želudac i usporava apsorpciju alkohola, ali ne uvijek. Masna hrana obično je izuzetak. Koliko brzo alkohol ulazi u krvotok, ovisi o tome koliko se brzo prazni želudac, objašnjava on.

Jedenje nezdrave, masne hrane može ubrzati proces pražnjenja želuca, što rezultira bržom apsorpcijom alkohola u vaš krvotok.

– Dakle, jedenje kebaba i čipsa može rezultirati da se alkohol apsorbira prije nego, recimo, ako popijete čašu mlijeka – kaže on.

Vrsta alkoholnog pića također može utjecati na brzinu pražnjenja želuca.

– Jača alkoholna pića ubrzavaju pražnjenje želuca i apsorpciju alkohola. Slatka pića i ona s kofeinom usporavaju proces – kaže Rao.

Ljudi koji jedu prije nego piju imaju tendenciju da se bolje nose s alkoholom, jer se brzina apsorpcije alkohola u krvotok usporava i tijelo ga apsorbira na odgovarajući način. Stručnjaci savjetuju da ne pijete na prazan želudac zbog utjecaja koji to može imati na tijelo.

– Kratkoročni učinci pijenja na prazan želudac, posebno jačih alkoholnih pića, može značiti brži porast razine alkohola u krvi – kaže Rao.

Kad se to dogodi, brzo ćete se osjećati pijanije i imat ćete problema s jasnim razmišljanjem i koordinacijom pokreta.

– Pijenje na prazan želudac je opasno, jer brz porast alkohola u krvi može povećati toksične učinke alkohola na mozak – dodaje.

Alkohol također može nadražiti sluznicu želuca u kombinaciji sa želučanom kiselinom, što se može pogoršati kada je želudac prazan.

– U vrlo rijetkim slučajevima, ako osoba posti ili gladuje, značajno konzumiranje alkohola može izazvati ozbiljnu komplikaciju zvanu alkoholna ketoacidoza – kaže Grimes. Radi se o poremećenom metabolizmu u tijelu i može dovesti do jake mučnine, povraćanja i bolova u trbuhu.

– Tragično je što smo vidjeli da mlada, fit žena umre od toga – kaže on, govoreći o smrti 27-godišnjakinje iz Velike Britanije, koja je preminula od alkoholne ketoacidoze. Izvještaji pokazuju da je pila alkohol na prazan želudac.

Za one koji piju, a zaboravili su jesti, Grimes savjetuje da se drže slabijih alkoholnih pića ili da isto razrjeđuju vodom ili nečim sličnim, također preporučuje i da nešto jedu ili grickaju dok piju, piše Huffpost.

Facebook Komentari