Kiša potopila Zagreb, Varaždinu nije ništa: Tajna je u odvodnji

Dok su Zagreb prošlotjedne obilne kiše poplavile, Varaždin i ostatak sjevera Hrvatske u borbi su sa sličnom kišom izašle na pobjedničkoj strani, a rješenje je dobar i održavan sustav odvodnje.

U Varaždinu je palo rekordnih 128 litara kiše po četvornome metru, a iako je tamošnja strukovna škola obično za takvih oborina bila poplavljena, ove godine to nije bio slučaj, otkrio je ravnatelj te škole za HRT:

– Ovdje je bilo jezero ispred škole, voda do gležnja, bilo je i začepljeno, a sad ništa. Bila su dva pljuska u roku par minuta i sve je čisto – rekao je Dražen Koščak.

Dekan Geotehničkog fakulteta Ranko Biondić za HRT je otkrio kako je razlog zašto su padaline tako jako pogodile Zagreb održavanje odvodnih kanala, intenzitet oborina te izgrađenost sliva. U Varaždinu je bio manji intenzitet, a drugačija je i konfiguracija terena.

Ipak, Željko Bunić iz varaždinskog komunalnog poduzeća smatra da je sve do sustava odvodnje:

– Ono što je u Varaždinu dobro je da svake godine ulažemo u to. Ako i dalje budu oborine ovog intenziteta i ove koncentracije sustav bi trebao izdržati.

Slično je i u Međimurju, gdje je uloženo 273 milijuna kuna u aglomeraciju Čakovec, a ulaže se i još 376 milijuna kuna u aglomeraciju Donjeg i Gornjeg Međimurja pa je sustav odvodnje značajno unaprijeđen.

Facebook Komentari