Kosor: Odlazak Miloševića u Knin neće biti povijesni iskorak, tek gesta

Izvor: N1

U povijesti Republike Hrvatske, otkako je uveden sustav parlamentarne demokracije imali smo više-manje nategnute odnose između predsjednika i premijera. Međutim, ovakvu vrstu netrpeljivosti, katkad i neke osobne male mržnje nikada dosad nismo vidjeli, komentirala je bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor prepirke Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, pišu 24sata.

Kosor je pojasnila da je Milanović počeo mandat tako da se u jednom trenutku činilo da želi umanjiti svoju poziciju jer je ponavljao da je Vladi najteže.

– Rekla sam tada da bi ga Plenković na otvorenu ranu mogao priviti koliko je ljekovit – dodala je.

– Milanović dosad nije kritizirao Vladu, ličilo je kao da pruža ruku, a Plenković se nećka hoće li je prihvatiti ili ne. Milanovića kao da zabavlja to poigravanje riječima, izjavama, ali na kraju dana sve to zajedno nije dobro – poručila je za N1.

Spomenula je i odlazak u Knin te rekla da se uvijek nastojalo da taj odlazak bude dostojanstven. Ipak, tvrdi Kosor, Milanović ima otpor prema odlasku u Knin zbog neugodnih situacija u kojima se tamo našao.

– Pitanje svih pitanja sada je hoće li potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević u Knin. U Knin moraju ići svi članovi Vlade, očekujem i Čačića i Štromara i Hrebaka, ako mu samoizolacija dozvoli, a i Milorada Pupovca. Sigurna sam da su se Pupovac i Plenković sve dogovorili i da se zna ide li Milošević u Knin. Ako i ode to neće biti nikakav povijesni iskorak, to je samo gesta – rekla je.

Poručila je kako bi istaknuti ljudi u SDSS-u trebali prihvatiti odluke Međunarodnog suda u Haagu.

– Treba otvoriti pitanje i činjenice da je i srpsko vodstvo u SAO Krajini činilo što je činilo. Svi se trebamo suočiti s prošlošću. Hrvatski političari svih boja moraju priznati da se dogodio zločin u Guborima, a ‘Oluja’ je bila čista vojno-redarstvena akcija, da nije bila etničko čišćenje – objasnila je Kosor i dodala kako na Miloševića nikada nije gledala kao Srbina u Vladi, nego kao na intelektualca. Tako je isto, tvrdi, gledala i na Pupovca.

Facebook Komentari