Italija produljila izvanredno stanje do 15. listopada

Premijer Talijanske Republike, Giuseppe Conte

Talijanski parlament usvojio je jučer prijedlog vlade lijevog centra premijera Giuseppea Contea o produžetku izvanrednog stanja zbog koronavirusa do 15. listopada. Izvanredno stanje uvedeno je koncem siječnja s trajanjem do 31. srpnja, a sada je produljeno za još dva i pol mjeseca, a Conte je u parlamentu taj vladin prijedlog obrazložio činjenicom da “koronavirus i dalje kruži”.

Produžetak izvanrednog stanja je zakonom predviđen, kazao je Conte u parlamentu te naglasio da su od 2014. do danas proglašena 154 izvanredna stanja, od kojih su 84 i produljena. U Italiji se izvanredno stanje proglašava na šest mjeseci i produljuje prema potrebi. Može biti proglašeno, što je i najčešće, samo za neku zonu ili neki grad pogođen prirodnim nepogodama kao što su potresi ili poplave (za Zagreb bi se, primjerice, proglasilo izvanredno stanje poslije potresa kako bi se dodatnim novcem iz proračuna i bez uobičajenih administrativnih zavrzlama moglo pristupiti obnovi zgrada).

Izvanredno stanje je, primjerice, proglašeno zbog rušenja mosta u Genovi 2018. kako bi što prije bio sagrađen novi, koji će biti pušten u promet 3. kolovoza. Conte je objasnio kako bi, da je izvanredno stanje zbog koronavirusa prestalo 31. srpnja, završio i učinak čak 38 odredbi donesenih u posljednjih šest mjeseci. Prestala bi vrijediti odredba o uvođenju posebnih struktura za oboljele od koronavirusa, odredba o radu na daljinu, odredba o isplati mirovina s ranijim datumom kako bi se izbjegle eventualne gužve u poštanskim uredima itd., pa sve do odredbe koja omogućuje blokadu avionskih i drugih veza sa zemljama u kojima raste zaraza (trenutačno se u Italiju ne smije ući iz 16 zemalja) ili o početku školske godine u posebnim uvjetima (razmak od jednog metra među učenicima, kupnja klupa za jednog učenika).

Želja vlade da produlji izvanredno stanje, objasnio je Conte, nema nikakve veze s navodnom željom da se smanje slobode, za što je optužuje oporbeni desni centar, već jednostavno da se omogući daljnji rad uz donesene odredbe. Svojedobno je vlada desnog centra Silvija Berlusconija, a nakon potresa u L’Aquili, donijela i produljivala izvanredno stanje, pa je taj zakonski instrument primjenjivala i za mnoge druge operacije ubrzanja obnove starih ili gradnje novih objekata. – Ne postoji vladina želja da se uvedu restriktivne mjere i nema potrebe dramatizirati ili strahovati od ukidanja sloboda – kazao je Conte.

Istodobno je u jednoj od prostorija Senata održano tzv. savjetovanje “negacionista COVID-19” koje je organizirao senator Lige Armando Siri. Naziv savjetovanja bio je “COVID-19 u Italiji između informiranja, znanosti i prava”, a na njemu su, uz ostale, sudjelovali čelnik Lige Matteo Salvini, kritičar umjetnosti i parlamentarac Vittorio Sgarbi i tenor Andrea Bocelli. Svi su, dakako, bili bez zaštitnih maski, jer “koronavirus više ne postoji”, kako je kazao Matteo Salvini.

Bocelli je kazao da nije poštovao karantenu jer ne trpi zabranu kretanja. Kada su ga nakon takvih izjava kojima je negirao opasnost od koronavirusa svi napali, izjavio je da je bio krivo shvaćen. No, Bocelli si je takvim “negacionističkim” držanjem zasigurno smanjio popularnost. “Negacionistima” je odgovorio profesor zaraznih bolesti milanskog sveučilišta Massimo Galli kazavši da “sa znanstvene točke gledišta ne postoji nikakav temelj da se kaže kako virus više ne postoji, a ono što oni (negacionisti) lansiraju je opasno”, piše Večernji.

Facebook Komentari