Domaće povrće trune po plastenicima i poljima

Sezona uzgoja povrća i voća u punom je jeku. Dio domaćih proizvođača žali se da robu sve teže isporučuju na police trgovačkih lanaca ili su im, zbog golemog uvoza, otkupne cijene toliko niske da im je isporuka neisplativa, pa povrće trune u plastenicima i na poljima.

Vrijedni Podravci u Sedlarici nadomak Pitomače ubiru plodove iz plastenika. Proizvodnja je sve zahtjevnija, urod je dobar, no zakazala je prodaja, piše HRT.

– Cijene su nikakve, roba ne ide, dućani su puni uvozne robe, ljudi ne znaju što kupuju. U doslovnom smislu te riječi, katastrofa, naglašava Mario Čajkulić iz Sedlarica.

Sve su veće hrpe krastavaca, paprike koji će završiti u kompostu.

– Ispočetka smo je brali pa stavljali u hladnjaču, ali opet ne ide. 50 posto se baca, ako ne i više, govori Mario.

Proizvođači napominju da su za njih pogubni upravo valovi uvoza ispod kojih ne mogu isplivati.

– Velike količine robe uvozimo, a mi imamo veliku proizvodnju.Onda vam se događa da robu bacamo, da robu nemamo komu prodati, a stranci su sretni jer su svoje sve viškove riješili i prodali u Hrvatsku, ističe Zoran Kovač iz Sedlarica.

I u virovitičkoj Brani, tvrtki sa 100 zaposlenih koja na godinu isporuči milijun i pol kilograma voća i povrća, upozoravaju na uvoz.

– Tikvica je bila problem prije dva tjedna, sada je s krastavcem problem. Na sreću mi imamo neke izvoze, ali jedan dio zasigurno ćemo baciti. Moja procjena je 15-20 tona ćemo sigurno baciti povrća, naglašava Ivan Obrovac, voditelj agrosektora “Brana”, Virovitica.

I voćare smeta nered na tržištu. Sada su aktualne breskve.

– Ona je sad u otkupu 3 do 4 kune što je ispod svih razumnih cijena. Ne znam, ne znam, bojim se uopće razmišljat što će biti s jabukom, rekao je Dalibor Mijok iz Virovitice.

Na plantaži u Vukosavljevici beru se nektarine.

– Zapravo mi sada ne znamo kuda ćemo s ovom nektarinom, jer koliko vidimo, tržište je zasićeno uvoznom, naglašava Marija Sesvećan iz Vukosavljevice.

Lani smo uvezli povrća za 163 milijuna eura, a voća za 211 milijuna. Na stranu avokado, banane, ananas, ali mnogo toga raste i kod nas, piše HRT.

Facebook Komentari