Američka ekonomija totalno je potonula: Ovo je daleko najveći pad u povijesti države

Gospodarstvo SAD-a u drugom kvartalu ove godine (mjeseci travanj, svibanj i lipanj) smanjilo se za zapanjujućih 33 posto, objavio je Associated Press.

Riječ je o daleko najgorem potonuću američke ekonomije u povijesti mjerenja, tijekom kojeg su deseci milijuna Amerikanaca ostali bez posla, a stopa nezaposlenosti popela se na 14,7 posto, prenosi Jutarnji.

Ministarstvo trgovine objavilo je da je ovakav pad BDP-a u jednom kvartalu nezabilježen tijekom dosadašnje povijesti mjerenja, dakle od 1947. godine. Dosad najgora “kontrakcija” dogodila se prije 62 godine, kada je tijekom administracije Dwighta Eisenhowera BDP pao za 10 posto u jednom kvartalu.

U prvom kvartalu, dakle od 1. siječnja do 31. ožujka, pad BDP-a iznosio je 5 posto, čime je okončana rekordno duga, 11-godišnja ekonomska ekspanzija u SAD-u.

Osim što je riječ o udarcu na milijune Amerikanaca, ovaj pad dodatno će narušiti rejtnig američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je upravo rast ekonomije do kraja 2019. godine isticao kao glavni uspjeh svojeg mandata.

Facebook Komentari