Za tri grada izdano upozorenje na toplinski val: Temperature će rasti do 37°C, u subotu najgore

Nakon vikenda koji su obilježile kiše, grmljavine, pljuskovi i poplave, idući vikend za neke gradove bit će posebno topao i iznimno opasan, pišu 24sata.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje za Knin, Rijeku i Split, gradove u kojima je već od sutra opasnost od toplinskog udara velika. Za subotu je za te gradove propisano crveno upozorenje – vrlo velika opasnost od toplinskih valova.

I Dubrovnik je među gradovima koji će doseći posebno visoku temperaturu do kraja tjedna.

Već će od srijede biti sunčano i vruće u cijeloj Hrvatskoj, no tijekom podnevna moguća je naoblaka u unutrašnjosti, kao i pljuskovi popraćeni grmljavinom. Najniža jutarnja temperatura zraka od 18 do 22, a najviša dnevna između 32 i 37 °C.

Slično vrijeme nastavit će se do kraja tjedna.

DHMZ donosi i nekoliko preporuka kako se zaštitit od velikih vrućina:

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina te ako imate kronične zdravstvene probleme.

Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).

Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja.

Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.

Facebook Komentari