Gradonačelnik Vrgorca: Nama se vatrogasci drogiraju

PU Dubrovačko neretvanska

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić u fokus javnosti gurnuo je tamošnje Dobrovoljno vatrogasno društvo i problem koji, prema gradonačelniku, vatrogasci imaju s – drogama, pišu 24sata.

Molio je, kaže, policiju pa sada, premda nema ovlasti, ali kao gradonačelnik ne želi niti okretati glavu od toga da neki od vrgoračkih vatrogasaca znaju zapaliti ‘joint’.

– Dosta! Nakon određenih reakcija građana, danas sam dao nalog zapovjedniku naših vatrogasaca da svi u DVD-u koje financiramo javnim novcem obave izvanredni liječnički pregled i kontrolu na moguće prisustvo nedozvoljenih opojnih sredstava. Iako je današnji nenajavljeni pregled bio obavezan, pregled nisu obavili baš svi iz njima znanih razloga. Pohvaljujem većinu koja se odazvala i zadovoljila rezultatima. Ovo je druga nenajavljena kontrola nakon prve provedene u prosincu 2019. Nakon žutih kartona, idu crveni pa kome pravo, kome krivo. Nemam ovlasti u radu DVD-a, ali dok sam gradonačelnik ne mislim financirati one koje izbjegavaju testove, a još manje više biti slijep kraj zdravih očiju. I ne samo to ovaj status pročitat će mnogi pa ću biti do kraja jasan. Do sada sam molio odgovorne u MUP-u da krenu rješavati problem narkotika na našim ulicama. Granično smo mjesto. Krenite u akcije i prestanite voditi politiku nezamjeranja u malom gradu inače je pitanje vremena kada će se pojaviti još jedan Filip Zavadlav – stoji u Facebook statusu vrgoračkog gradonačelnika Ante Pranića.

Ta je objava vrgoračkog gradonačelnika Pranića dobrano je uzdrmala javnu scenu inače mirnog gradića na granjem jugu Splitsko-dalmatinske županije. Iako se među stanovništvom o ovoj gorućoj temi već duže vremena potajno šuška službena objava od strane samog gradonačelnika prelila je čašu strpljenja.

Naime gradonačelnik je javno prozvao pojedince iz DVD Vrgorac iznijevši kako su pojedinci iz vatrogasnih redova skloni konzumiranju narkotika:

– Nekoliko njih je već u prosincu bilo pozitivno na test na narkotike. Na novi test od prošlog tjedna dio vatrogasaca se nije odazvao što je izazvalo opravdanu sumnju kako se ništa od prosinca nije promijenilo – rekao nam je Pranić poručivši kako takvo stanje nije više održivo te da se stavlja ljaga na sve vatrogasce od kojih najveći broj svoju dužnost obavlja časno i odgovorno.

Gradonačelnik nije želio više šutke promatrati i slušati komentare nezadovoljnih građana poglavito jer grad Vrgorac iz svog proračuna godišnje na račun DVD Vrgorac u kojem je zaposleno šest osoba i osam sezonskih djelatnika, uplaćuje oko šesto tisuća kuna.

– Ovo je tek santa leda. Vrgorac je mali grad i kada ste gradonačelnik ljudi očekuju da rješavate gotovo sve probleme. Možda bi bilo najlakše zatvoriti oči i pustiti da stvari idu svojim tokom, no to nije ispravno. Naravno, ne želim generalizirati i stvarati negativnu sliku o našim vatrogascima, ovdje je riječ o pojedincima. Dapače, dio naših vatrogasaca radi izrazito odgovorno, njihov zapovjednik i predsjednik uložili su poprilične napore u podizanje tehničkih komponenti na više razine – poručuje Pranić koji očito nema više namjeru šutjeti.

– Imali smo dobru volju riješiti sve dalje od očiju javnosti. Mislim da se mojim istupom neće puno promijeniti. Ipak prelila se čaša i ne mogu više šutjeti – rekao je Pranić.

– Što se tiče toga slučaja mi ne možemo iznositi nikakve podatke vani zato što nemamo još sve podatke. DVD Vrgorac godinama provodi i redovne i izvanredne liječničke preglede u svrhu operativnosti. Ja vam ne mogu dati nikakve podatke zato što liječnički pregledi nisu do kraja završeni i nemamo konkretne podatke od medicine rada – rekao je Vinko Markotić zapovjednik DVD Vrgorac.

– U prosincu je bio jedan djelatnik pozitivan na laku drogu na THC u mokraći. To nije teška, nego laka droga. Mi u svakom slučaju postupamo sukladno našim pravilnicima. Vodstvo DVD radi na tome tragu.

Zašto se sada neki nisu došli testirati?

– Svatko ima nekakve svoje osobne razloge koje mi moramo istražiti, upravna tijela moraju odrediti konsekvence. Imamo dva djelatnika koji su već duže na bolovanju iz nekakvih drugih razloga i sada imamo još dva koja su na bolovanju, ali ja ne mogu ulaziti u to zašto su oni na bolovanju. Nismo do sada imali takvih slučajeva, a ja ne želim davati te podatke jer to su osobni podaci. O tome ne želim uopće raspravljati – rekao je zapovjednik Vinko Markotić.

Facebook Komentari