Roić: Samo za skupe lijekove se šteta broji preko milijun kuna

Screenshot: Nova TV

Nakon potopa koji je u petak pogodio Zagreb i okolicu te poplave koja je potopila podrumske prostote zagrebačke Klaićeve bolnice štete samo za lijekove, koji su uništeni prema prvim procjenama iznosi preko milijun kuna, potvrdio je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Goran Roić. Ostale štete koje su nastale instalacijama i građevinskom dijeli nakon potopa mjere se u stotinama tisuća kuna, pišu 24sata.

U nedjelji su podrumski prostori ponovno bili pod vodim, ali ravnatelj kaže kako je sve puno kraće trajalo te su uspjeli sve brzo sanitati i nema materijalnih šteta. Ravnatelj napominje kako bolnica ima osiguranu imovinu i već danas će se krenuti u akciju da se novonastala situacija premosti.

– Sve veledrogerije su ponudile pomoć nakon prve informacije kako ne bi oskudijevali u lijekovima, a pomoć su ponudile i druge zdravstvene ustanove ako je potrebna u zdravstvenoj skrbi djece, ako nam je potrebna. Cijelo vrijeme ove krize sa poplavom sve medicinske aktivnosti hospitalizirane djece, hitnog i ambulantnog prijema sve radi normalno te nije bilo ni u jednom trenutku ugroženo – kazao je.

Tijekom nevremena u nedjelju, koje je ponovno pogodilo Zagreb, u bolnici su podrumski prostori ponovno bili pod vodim, Roić navodi da kako je sve puno kraće trajalo te su uspjeli sve brzo sanitati i nema materijalnih šteta.

U Klaićevoj strahuju od većih kiša, jer ispod bolnice u cijevima prolazi potok, a vjerojatno je odvodnja nedostatna. Podsjetimo, voda je u petak probila u podrumski dio bolnice gdje je smještena ljekarna, rengen, kantina, ambulante te garderobe zaposlenika. Zaposlenici su se odmah stavili na raspolaganje i sanirali posljedice poplave.

Pumpe su zatajile i nisu mogle izbacivati bujicu niti su šahtovi na podovima niti su šahtovi mogli gutati vodu koja je navirala, a u trenutku je u podrumskom dijelu bilo 60 centimetara vode. Bujica je digla infuzije, staklene ambalaže, a lijekove i zaštitnu opremu nosila je iz jedne prostorije u drugu. Prevrnula je i frižider s umjetnom kožom težak nekoliko tona. .

Ministar zdravstva Vili Beroš još u petak je obišao dječju bolnicu najavio je da će u sanaciji štete uz bolnicu participirati Grad Zagreb i Ministarstvo zdravstva.

Facebook Komentari