Policija upozorava građane: Stigne li vam takav e-mail, ne odgovarajte

Pulska je policija zaprimila prijavu 53-godišnjaka da je prevaren putem elektroničke pošte za više tisuća kuna, piše Večernji.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Naime, muškarac je prijavio da mu je nepoznati počinitelj 20. srpnja oko 21 sat poslao elektroničku poruku na njegovu e-mail adresu koja je povezana s njegovim bankovnim računom da mu je kreditna kartica suspendirana i da je potrebno ponovo unijeti broj kartice. Nakon što je oštećeni ponovo unio broj kartice, kontaktirali su ga iz poslovnice banke da mu je s računa u više navrata pokušano povlačenje novca. Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni ako se u poruci sumnjive e-pošte traže osjetljivi podaci, primjerice, zaporka za online račun ili, kao u ovom slučaju, broj kreditne kartice, da na takve poruke ne odgovaraju nego da ih proslijede svojoj banci.

Naime, počinitelji računalnih kaznenih djela oslanjaju se na činjenicu da su ljudi zauzeti te se na prvi pogled takva lažna e-poruka može učiniti legitimnom. Upozoravamo građane da pripaze kada koriste mobilni uređaj jer se na mobitelu ili tabletu može teže razaznati pokušaj krađe identiteta”, navodi se u priopćenju.

Facebook Komentari