Vakula: Povremene kiše još uglavnom prijepodne i u rano poslijepodne

Prognoze su se još jednom ostvarile. A i upozorenja na opasne vremenske pojave. Ovaj put – na žalost, kaže glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

– U mnogim mjestima zapadne Hrvatske pala je obilna kiša – oko 50 litara po četvornome metru pa i u samo sat, dva, a u središtu Zagreba čak i oko 80 litara. U Varaždinu još više – čak 128 litara! Stoga je ponegdje bilo i bujičnih poplava, a na žalost – i jedan je vatrogasac u Zagrebu poginuo tijekom intervencije. Povremene kiše u većini će Hrvatske biti još uglavnom prijepodne i u rano poslijepodne, a zatim će se atmosfera postupno stabilizirati. Detaljnije prognoze mogu se pratiti na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a, a u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone vidljive su i izmjerene količine oborine.

Snažno nevrijeme koje je u petak navečer pogodilo veći dio Hrvatske, uzrokovalo je brojne intervencije, a nažalost, na području Grada Zagreba tijekom intervencije pozlilo je vatrogascu Davoru Kovačiću koji je preminuo, izvijestila je u subotu ujutro Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Područje grada Rijeke, Opatije, Crikvenice i otoka Krka i Cresa zahvatilo je kišno nevrijeme praćeno jakim vjetrom te je zabilježeno deset tehničkih intervencija uklanjanja stabala i granja, ispumpavanja vode, saniranja dijelova krovišta i čišćenja kolnika.

Na tim je intervencijama sudjelovalo ukupno 29 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila iz javnih vatrogasnih postrojbi Rijeke, Krka i Crikvenice, te DVD-a Kastav i Cresa, stoji u priopćenju HVZ-a.

Na području Zagrebačke županije zabilježeno je 15 tehničkih vatrogasnih intervencija od čega se najviše odnosilo na ispumpavanje vode iz objekata, a manji dio na čišćenje odvodnih kanala te uklanjanje stabala i granja.

Na intervencijama je sudjelovalo ukupno 47 vatrogasaca s 15 vatrogasnih vozila iz JVP-ova Samobor i Velika Gorica, te DVD-ova Rakitje, Strmec, Sveta Nedjelja, Dugo Selo i Šenkovec.

I na području Varaždina zabilježeno je deset tehničkih intervencija uklanjanja stabala i granja te ispumpavanja vode dok je na području Kutine i Lipovljana zabilježeno šest tehničkih intervencija koje su uključivale ispumpavanja vode iz objekata i uklanjanja stabla s električnih vodova. Na ovim su intervencijama sudjelovali vatrogasci VP Kutina i DVD Lipovljani.

Najteže u Zagrebu

U Gradu Zagrebu je zabilježeno više od 100 tehničkih vatrogasnih intervencija, a u ispumpavanjima vode iz mnogobrojnih objekata i podvožnjaka, čišćenjima odvodnih kanala i kolnika te uklanjanju stabla s prometnica sudjelovao je JVP Zagreb i dobrovoljna vatrogasna društva s područja cijelog grada.

Nažalost, sa sinoćnje intervencije u sanaciji poplavljenog grada Davor Kovačić, član DVD-a Kustošija, nije se vratio svojoj obitelji. Pomažući pri ispumpavanju vode iz jednog zagrebačkog stana Davoru je pozlilo i unatoč brzoj intervenciji Hitne medicinske službe nažalost nije mu bilo pomoći.

– Davor Kovačić hrabri je vatrogasac koji je u svoje 53 godine odradio mnogobrojne intervencije te je dao i velik trud u sanaciji posljedica potresa u Zagrebu. Davore, hvala na svemu. Njegovoj obitelji i članovima DVD-a Kustošija izražavamo duboku sućut, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, piše HRT.

Facebook Komentari