Trojica topnika na vrhu ljestvice HNL-a, ali jednom ide nagrada

Mijo Caktaš (28) bio je čovjek s misijom. U Zaprešić je došao natrpati do vrha mrežu Intera i prestići Mirka Marića (25) na listi najboljih strijelaca 1. HNL. Djelomično je uspio, zabio je “divu iz predgrađa” dva komada, došao na brojku od 20 golova, a Marić je u tom trenutku bio na 19, pišu 24sata.

Za infarktnu završnicu po pitanju najboljeg strijelca HNL-a pobrinuli su se Osijekov Marić i Rijekin Antonio Mirko Čolak (26). Čolak je u ludoj partiji Istri utrpao četiri komada i također došao na brojku od 20 golova, a Marić je jedan gol zabio Lokomotivi. Tri čovjeka, svaki po 20 golova.

Ljubitelji HNL-a s pravom su se zapitali kome će sad Zlatna kopačka lige. Odlučuje li o tome broj nastupa, broj asistencija, broj golova iz igre ili nešto četvrto, pitali su se mnogi. Povjerenik lige Josip Brezni potvrdio je da prema pravilniku titula najboljeg strijelca ide Čolaku!

Razlog? Ima najmanje odigranih minuta od dvojice konkurenata. Odnosno, manje minuta trebalo mu je u prosjeku za gol.

Čolak je ove sezone odigrao 32 utakmice uz 2508 minuta na terenu. Od 20 golova samo je dva postigao iz penala (Interu i Istri). Čolaku je Istra i omiljena žrtva ove sezone. Zabio im je pet komada, četiri je utrpao Interu, tri Hajduku… Svom je učinku Hrvat iz Ludwigsburga pridodao četiri asistencije.

Hajdukov veznjak Caktaš odigrao je također 32 utakmice, ali uz 2806 minuta na terenu. Caktaš je osam golova od tih 20 postigao iz penala. Namjestio je i pet golova. Prošle sezone Caktaš je bio najbolji topnik lige s 19 golova, a ove je propustio obraniti titulu najboljeg strijelca. Obraniti titulu Zlatne kopačke HNL-a uspjeli su obraniti samo Vlaović, Cvitanović, Šokota i Olić.

Osijekov Marić šest je od svojih 20 golova postigao s bijele točke. Bio je i jedan od ponajboljih asistenata lige, imao je šest asistencija. Odigrao je ljevonogi napadač 35 utakmica uz 3057 minuta na terenu pa se prema pravilima lige smjestio na treće mjesto liste strijelaca.

Titula najboljeg asistenta lige i ove godine ide Poljaku Damianu Kadzioru (28). Dinamov krilni napadač namjestio je deset golova, dok je prošle sezone imao 11 asistencija. Stigao je Poljak zabiti i 10 golova pa je sezonu završio na double-double učinku.

Facebook Komentari