Preminuo Peter Green, osnivač jednog od najuspješnijih rock sastava svih vremena

Suosnivač Fleetwood Maca, Peter Green umro je u 73. godini, javlja Mirror. Vijest su potvrdili njegovi odvjetnici, piše Večernji.

“S velikom tugom, obitelj Petera Greena je ovaj vikend objavila njegovu smrt”, rečeno je u izjavi. Dodano je da je Peter umro mirno u snu.

Više detalja najavljeno je u idućim danima. Glazbenik je rođen u Londonu, a osnovao je Fleetwood Mac 1967. godine, bend koji je smatran jednim od najboljih i najuspješnijih rock sastava svih vremena. Green je napustio Fleetwood Mac nakon posljednjeg nastupa 1970. dok se borio s poteškoćama u mentalnom zdravlju.

Na kraju mu je dijagnosticirana shizofrenija i proveo je vrijeme po bolnicama na kojima je prolazio elektrokonvulzivne terapije, odnosno elektrošokove, sredinom 70-ih. Green je bio među osam članova benda – zajedno s Fleetwoodom, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham, Johnom McViejem, Christine McVie, Dannyjem Kirwanom i Jeremyjem Spencerom – koji su 1998. godine uvedeni u Rock & Roll Hall of Fame.

Bend se izvorno zvao Peter Green’s Fleetwood Mac s Jeremyjem Spencerom. Legendarni glazbenik napisao je popularne pjesme Fleetwood Maca, Black Magic Woman i Albatross. Ranije ove godine, umjetnici među kojima su Fleetwood, Pink Floydov David Gilmour, Billy Gibbons iz ZZ Topa i gitaristi Jonny Lang i Andy Fairweather Low nastupili su na londonskom Palladiumu, gdje su svirali za rane godine Fleetwood Mac-a i njegovog osnivača Petera Greena.

Prije nego što su formirali Fleetwood Mac, Green i Fleetwood prethodno su svirali zajedno u John Mayall & The Bluesbreakers. Časopis Rolling Stone prošle godine postavio je Petera na 58. mjesto od 100 najboljih gitarista svih vremena. Peter Green bio je u braku s Jane Samuels, no tek jednu godinu 1978., tijekom koje su dobili kćer Rosebud Samuels-Greenbaum.

Facebook Komentari