Preminuo je novinar Pero Zlatar

U 86. godini preminuo je Pero Zlatar, publicist i legenda hrvatskog novinarstva, piše Jutarnji list. Uzrok smrti je zatajenje srca.

Radio je do svoje smrti jer je govorio kako novinarstvo nema dobne granice ni rok trajanja, prenose 24sata.

– Dakle, gotovo sedam desetljeća umišljam da je jedino što mogu valjano činiti je napisati štogod za novine i objaviti poneku knjigu. Stoga držim da ću pisati sve dok me bude služilo pamćenje, nadam se do trena kad ću otići na put bez povratka, u vječna lovišta – rekao je svojedobno Pero, piše Novi list.

Pero Zlatar je bio novinar koji je rušio prepreke i dokazivao svojim radom da se uvijek, bez obzira na ograničenja ili podmetanja, mogu raditi velike i značajne stvari.

Rodio se u Skopju 1934. godine, a novinarstvom se bavio od svoje 15. godine. Radio je kao novinar i urednik u Vjesniku, kasnije je bio i glavni urednik Plavog Vjesnika. U karijeri je bio i glavni urednik televizijskog magazina Studio te urednik Vjesnika u srijedu, kao i Arene.

Mnoge njegove reportaže i intervjui se pamte, a neke od njih preradio je u publicističke knjige. Objavio je knjige ‘Golovi Dražana Jerkovića’, ‘Note i reket Ivice Šerfezija’ i ‘Šest milijuna ploča Ive Robića’. Napisao je dvije knjige o Enveru Hoxhi, albanskom komunističkom diktatoru, pod nazivima ‘Gospodar Zemlje orlova’ te ‘Enver Hoxha – politička biografija’.

Pero je bio dopisnik iz brojnih zemalja svijeta. Proputovao je sve kontinente i boravio je u 180 zemalja.

Share This Article