Pravilnim disanjem može se izbaciti oko 250 otpadnih tvari

Prosječan čovjek bez hrane može živjeti oko tri tjedna, bez vode oko tri dana, no bez kisika samo tri minute. Disanje je najvažniji životni proces ljudskog organizma, a većina odraslih diše nepravilno, pišu 24sata.

– Kod nepravilnog disanja koristi se samo 30-40 posto kapaciteta pluća. Dah je tada sve plići i kraći, a kapacitet pluća sve manji – objasnila je predsjednica Udruge za pomoć oboljelima od raka pluća “Jedra” i magistra sestrinstva Sandra Karabatić. Dodala je i kako izdisanjem pluća mogu izbaciti oko 250 otpadnih tvari.

Zbog toga postoje vježbe pravilnog disanja koje se mogu izvoditi bilo kada i bilo gdje. Potrebna je samo udobna stolica.

– Mogu se izvoditi koliko god puta želite. Idealno bi bilo svaki dan, a namijenjene su svima. Ne traju dugo i to je zaista nekoliko minuta koje možete posvetiti sebi i svom zdravlju – govori Karabatić.

Njezina udruga pokrenula je kampanju “Dišem za tebe”, a na Ribnjaku su, zajedno s fizioterapeutkinjom Martinom Čubić, pokazali kako se vježbe izvode.

– Osim što ćete naučiti kako pravilno disati, vježbe su i relaksirajuće. Recimo, ako ste pod stresom ili ste napeti, vježbe će vam sigurno pomoći – rekla je Martina.

Vježbe smo isprobali i u nekoliko minuta se ispraznili od svih misli koje prolaze kroz glavu. Nakon što ih odradite, osjećate se svježije i poletnije.

– Meni pomažu i kada moram dugo ostati budna i raditi, a spava mi se. Napravite vježbe i bit ćete kao novi – kaže Karabatić i dodaje kako pomaže i provjetravanje prostorije.

Istaknula je kako svjež zrak čini čuda pa tako ne smijemo zaboraviti da je vježbanje na otvorenom u prirodi najbolje. Ako vježbate u teretani, vodite računa da birate onu u kojoj nema tepiha i u koju ulazi prirodno svjetlo.

Da je disanje važno zna i dvostruki veslački olimpijac i osobni kondicijski trener, Mario Vekić. Vježbe također prakticira, a otkrio je i jedan trik.

– Nekima je lakše izvoditi ih uz slamčicu. Stavite je u usta i isprobajte ove vježbe – rekao je sportaš.

Prva vježba:

1. Dlanove položite ispod grudi.

2. Udahnite na nos da osjetite odizanje dlanova.

3. Izdahnite lagano na pluća izgovarajući slovo S.

Druga vježba:

1. Dlanove položite na pupak.

2. Udahnite na nos da osjetite odizanje dlanova.

3. Izdahnite lagano na usta izgovarajući slovo S.

Treća vježba:

1. Dlanove položite bočno.

2. Udahnite na nos da osjetite odmicanje dlanova.

3. Izdahnite lagano kroz usta, izgovarajući slovo S.

Facebook Komentari