Liječnik trčao s maskom 35 km i srušio mit o zasićenosti kisikom

Britanski liječnik iz Yorkshirea odlučio je stati na kraj nagađanjima da maske ometaju dotok zraka te je zbog toga s njom otrčao 35 kilometara.

Tom Lawton je liječnik na odjelu intenzivne njege u Bradford Royal Infirmary i liječi pacijente s koronavirusom.

Pišući na Twitteru, Lawton je objasnio da je vidio ‘najgore što koronavirus može učiniti’.

Kako bi razotkrio mit da nošenje maske za lice smanjuje razinu kisika i potaknuo ljude da da nose maske kad izađu iz kuće, Lawton je odlučio trčati na posao dok nosi masku, pišu 24sata.

Lawton je također pokrenuo GoFundMe stranicu namijenjenu za prikupljanje novca prije utrke za Trussell Trust, koji vodi banke hrane za potrebite diljem Velike Britanije.

‘Snažno se zalažem za sve što nas može učiniti sigurnima’, napisao je Lawton na stranici GoFundMe.

Dodao je kako ga uznemiruju dezinformacije koje su plasirane oko razine kisika pri nošenju maski, kao i zbunjujuće poruke kad ih treba nositi.

Lawton koji je nekoć bio triatlonac zbog pandemije je ispao iz forme, pa je sada odlučio ‘ubiti dvije muhe jednim udarcem’ te otrčati na posao s maskom i mjeračem kisika.

Pokazao je kako mu maska tijekom trčanja nije spala, a razina kisika stajala je na 98 posto svaki put kad bi provjerio. Slobodno to pripomenite svakom tko vam kaže da se kroz masku ne može disati te ostanite sigurni, poručio je.

Facebook Komentari