Liječnicima iz HUBOL-a se ne sviđa što je Hrebaku određena samoizolacija, a on se pojavio u Saboru: Pravila nisu ista za sve i iznimno mogu se mijenjati, ovisno o položaju i moći

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) smatra da je dolaskom u Sabor novoizabranog zastupnika Darija Hrebaka, iako mu je određena obavezna mjera samoizolacije, u pitanje dovedena jednakopravnost zdravstvene zaštite.

Bjelovarski gradonačelnik Hrebak u srijedu je sudjelovao na konstiturajućoj sjednici Sabora.

HUBOL kaže da mu je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odredila obaveznu mjeru samoizolacije jer je sudjelovao na sjednici Gradskog vijeća kojoj je nazočila osoba pozitivna na SARS-CoV-2.

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak, u suprotnosti s navedenim uputama, Darija Hrebaka unatoč mjeri samoizolacije upućuje na testiranje te mu nakon toga prepušta da samostalno odluči hoće li biti u samoizolaciji. Time je stavljena u pitanje jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve hrvatske građane što je zajamčeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, piše HUBOL.

Možda je na takav nalaz utjecala činjenica da je gospodin Dario Hrebak zastupnik iznimno potreban u Hrvatskom saboru ovih dana radi sudjelovanja u glasovanju o pružanju podrške novoj Vladi RH? Nažalost, jedini zaključak koji se može donijeti u ovom slučaju je da pravila nisu ista za sve i da se iznimno mogu mijenjati ovisno o položaju i moći, kaže HUBOL u priopćenju i dodaje da iznimke od spomenutih osnovnih pravila dovode do neuređenosti sustava i nepovjerenja onih koji u sustavu rade i onih o kojima sustav skrbi.

Capak komentirao potez HSLS-ova zastupnika

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, nakon sastanka u Vladi komentirao je potez HSLS-ova zastupnika Darija Hrebaka, koji je verbalno napao epidemiologinju Bjelovarsko-bilogorske županije, koja se protivila njegovu izlasku iz izolacije i odlasku u Sabor.

“HZJZ je zaprimio poziv gospodina Hrebaka da se želi na svoj račun testirati, jer je bio na sjednici Gradske skupštine, gdje je epidemiologinja proglasila da zbog jedne zaražene osobe svi ljudi koji su bili prisutni na sjednici moraju u samoizolaciju. Mi smo mu to omogućili, on je platio test, ne vidim zašto netko ne bi mogao tražiti testiranje i da sam plati test”, rekao je Capak.

Objasnio je i zašto je njegovo epidemiološko mišljenje drugačije.

“On je nakon testa zatražio epidemiološko mišljenje, a obzirom da je bilo kasno i na Zavodu nije bilo nikoga, ja sam napisao mišljenje. On 36 do 48 sati nije mogao biti zarazan, a sve drugo je njegova odluka”, rekao je Capak.

Istaknuo je da bilo tko može doći u HZJZ i tražiti testiranje na vlastiti račun, te da mu se tada uzima bris i daju rezultati, a račun šalje na kućnu adresu.

“Nije uobičajena praksa da se za kontinuirano trajanje samoizolacije ide svakodnevno na testiranje, ali teoretski takva mogućnost postoji”, kazao je Capak, dodavši da ne može komentirati Hrebakov napad na županjsku epidemilologinju.

Komentirao je i reakciju HUBOL-a, koji se u slučaju Darija Hrebaka protivi Capakovu mišljenju, poručivši da je to znak da Hrebak nije kao ostali građani.

“Ja to ne vidim. Čovjek je tražio test, platio ga i svaka osoba može naručiti sebi test i testirati se po cijeni koju je odredio HZZO. Kad prođe vrijeme kad nije zarazan, on mora u samoizolaciju, tako sam i ja bio”, rekao je Capak.

Upitan je li pametno da Hrebak u takvoj situaciji bude u Saboru, Capak je rekao da on na to pitanje ne može odgovoriti. “Ja mu nisam rekao ni da ide ni da ne ide”, rekao je, prenosi n1.

76. ruka u Saboru: Svi oko Hrebaka su u samoizolaciji, vijećnici, novinari… ali on – je, a nije

Facebook Komentari