Darko Horvat o detaljima Zakona o obnovi od potresa: Onima čije će se kuće morati rušiti, država će graditi nove

Gost Dnevnika Nove TV, ministar postornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat govorio je o detaljima Zakona o obnovi od potresa.

Zakon o obnovi od potresa, danas je predstavljen u Vladi. O detaljima obnove i rokovima razgovara li su s ministrom Darkom Horvatom.

“Ovo je vrlo teško pitanje. Bilo bi nevjerodostojno govoriti o konkretnom datumu”, odgovorio je Horvat na pitanje kad građani mogu očekivati obnovu svojih domova.

Kazao je kako su doveli zakon u fazu da je spreman za prvo čitanje.

“Slažem se sa puno komentara koje su došle od strane oporbe. Držat ću ih za riječ u ovih nekoliko tjedana. Oporba tvrdi, bude li dobar i provediv zakon, oni će ga podržati. Ja sam siguran da je ovaj koncept već na tragu dobrog i provedivog zakona. U dva čitanja popeglat ćemo neke nedostatke”, najavio je Horvat.

Vjeruje da će usvajanje zakona uslijediti u rujnu.

“Vlada RH i prije izbora stavila je na raspologanje kroz dvije ili tri odluke određena sredstava za sanaciju krovišta, potpornih zidova i drugih elemenata. Ovo je jedna elementarna nepogoda koja se ne može riješiti od petka do ponedjeljka”, kazao je.

Na pitanje kako misli spriječiti lešinarenje i nerealne cijene za radove koje su građani primorani plaćati, odgovorio je: “Mi smo u samom konstruktu zakona odredili da to bude organizirana obnova, da institucije provode javna nadmetanja, da se definiraju maksimalni iznosi cijena”.

Onima čije će se kuće morati rušiti, država će graditi novu.

Horvat je najavio i kako se nastavlja s APN programom. Rekao je i kako misli da će rupe za eventualne malverzacije biti minimalne.

“Ja sam u poduzetništvu uvijek zagovarao drugu priliku”, odgovorio je na pitanje zašto više nije ministar poduzetništva.

Facebook Komentari