Američki senator šokirao svijet: Do oružanog sukoba s Kinom dijeli nas šest mjeseci

Što se tiče svemirskog oružja za koje bi Trumpova administracija mogla biti zainteresirana, portar Blasting News je nedavno u jednoj svojoj objavi - pod naslovom „Administracija Donalda Trumpa odlučno želi razviti svemirsko oružje“ - ukazuje na ono što se u militarističkim krugovima današnjice zove „Božji štap“, a gdje se navodi kako je „jedna od značajnih promjena koje aktualna Trumpova administracija razmatra u odbrani SAD-a je „naoružanje stacionirano u Svemiru koje bi moglo precizno razoriti birane neprijateljske mete na Zemlji".

Sjedinjene Američke Države odlučile su dramatično zaoštriti sukob s Kinom naloživši Pekingu da u roku od 72 sata zatvori kineski konzulat u Houstonu. Peking je uzvratio da je riječ o potezu “bez presedana” i ozbiljnom kršenju međunarodnog prava, zaprijetivši odmazdom. Kinesko partijsko glasilo Global Times poručuje da je riječ o manifestaciji panike i dokazu da američka strana više ne zna što radi. Očekuje se da će Kina odgovoriti ukazom o zatvaranju jednog od pet američkih konzulata u Kini, najvjerojatnije onog u Wuhanu.

State Department poručio je da je odluka o zatvaranju konzulata donesena s ciljem zaštite američkog intelektualnog vlasništva i privatnih podataka američkih državljana, jer SAD neće dopustiti “kršenje svoje suverenosti i zastrašivanje svojih ljudi, nepoštenu trgovačku praksu, krađu radnih mjesta i druga nedopustiva ponašanja Kine”. Time se aludiralo na optužbe protiv dvojice kineskih hakera, Lija Xiaoyua i Donga Jiazhija, koje je američko državno odvjetništvo optužilo za krađu podataka o kineskim aktivistima za ljudska prava i podataka američkih kompanija o cjepivu protiv koronavirusa.

Ovdje je riječ o ozbiljnoj eskalaciji napetosti između Washingtona i Pekinga, između kojih već bjesni trgovinski i diplomatski rat. Washington optužuje Kinu za pandemiju koronavirusa, dok američki državni tajnik Mike Pompeo putuje svijetom stvarajući protukinesku frontu. Ovih je dana najprije posjetio Veliku Britaniju, zatim Dansku, a potom je sudjelovao na virtualnom summitu Američko-indijskog poslovnog vijeća. Zajednički nazivnik svih njegovih diplomatskih razgovora je – Kina.

Pompeo je iz Londona pozvao svijet da se suprotstavi Kini, upozoravajući na prijetnju koju predstavlja Kineska komunistička partija. London je na zahtjev SAD-a pristao izbaciti kineski Huawei iz britanske 5G mreže, što je Pompeo pozdravio tvrdeći da će informacije koje budu prolazile mrežom kineskog podrijetla sigurno završiti u rukama kineske Komunističke partije. Danskoj je Pompeo ponudio savezništvo protiv ruskog i kineskog utjecaja na Arktiku, što su domaćini prihvatili brzo zaboravivši lanjsku skandaloznu ponudu američkog predsjednika Donalda Trumpa o kupovini Grenlanda, a Indiju, drugu najmnogoljudniju silu svijeta, Pompeo je pozvao da se usredotoči na vlastite opskrbne lance i smanji ovisnost o Kini kada je riječ o telekomunikacijama i medicinskim potrepštinama, upozorivši da se odnosi Washingtona i Pekinga drastično pogoršavaju.

Indija je glavni svjetski dobavljač generičkih lijekova, a 70 posto sirovina za proizvodnju dobavlja iz Kine. Ionako napeti, odnosi Indije i Kine dodatno su se pogoršali nakon nedavnog graničnog sukoba kineskih i indijskih graničara u kojem je ubijeno 20 indijskih vojnika. SAD je za incident okrivio kinesku stranu, a Pompeo je ohrabrio Indijce poručivši im da njegova zemlja više nego ikad podržava sigurnost Indije. Do eskalacije u američko-kineskim odnosima dolazi nakon nedavnog kineskog prihvaćanja zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga, kao i zbog kineskih teritorijalnih zahtjeva u Južnom kineskom moru, koje je američka strana rezolutno odbacila, što predstavlja još jedan udarac kineskim aspiracijama.

Ovih su dana američke snage izvodile manevre u Južnom kineskom moru s dva nosača zrakoplova, dok su kineske snage na istom području testirale svoje protubrodske balističke rakete, zbog čega je jedan od utjecajnijih republikanskih senatora Ted Yoho ocijenio da bi do oružanog sukoba SAD-a i Kine moglo doći u roku od tri do šest mjeseci. Yoho je inače jedan od vodećih članova senatskog pododbora za Aziju, Pacifik i neproliferaciju te su mu na raspolaganju povjerljive analize i obavještajni podaci.

Pokojni Samuel Huntington, autor znamenitog “Sukoba civilizacija”, jednom je zgodom upravo incidente u tom dijelu Azije apostrofirao kao potencijalni povod sukoba velikih sila širih razmjera u budućnosti. Napetost se povećava i u vezi s Tajvanom, jer u kineskim manevrima i stalnom kršenju tajvanskog zračnog prostora prepoznaju najavu invazije tog otoka koji Kina smatra svojim teritorijem, a SAD mu svojim vojnim snagama i izdašnom vojnom pomoći osigurava stvarnu suverenost od kineskih pretenzija. Kineska vojska već je izvela nekoliko simulacija napada na Tajvan.

Američko-kineski sraz preselio se i na Mars, nakon što je kineski rover jučer poletio sa Zemlje na “crveni planet” u sklopu prve takve misije u povijesti Kine. Dosad su samo Amerikanci uspjeli svoje vozilo spustiti na Mars i provesti dulje operacije na tom planetu, a za samo tjedan dana Amerikanci na Mars šalju svoj rover nove generacije.

Kina, nova svjetska velesila, traži prostor za sebe na globalnoj pozornici, što podrazumijeva novu globalnu preraspodjelu i preuređenje odnosa, na što SAD, još uvijek dominantna svjetska sila – kao što to potvrđuju svi njegovi potezi posljednjih dana – ne pristaje, ne želeći odustati od svoje globalne dominacije. Istodobno je, naravno, nerealno očekivati da će se kineski zmaj zbog toga povući i odustati od svojih interesa. Zato u nadolazećem razdoblju, pogotovo uoči američkih predsjedničkih izbora početkom studenoga, valja očekivati novo zaoštravanje odnosa, nove napetosti, a vjerojatno i nove incidente između dviju velesila, pri čemu ni oni oružani, nažalost, nisu isključeni, piše Večernji.

Facebook Komentari