Zoran Vakula: Očekuje nas žestoka promjena vremena. Bit će oluje i tuče, izdana upozorenja za cijelu zemlju

Vrhunac nestabilnog razdoblja Hrvatsku očekuje od petka navečer do subotnjeg podneva, kada u većini Hrvatske slijedi razmjerno brza i žestoka promjena vremena zbog koje su meteorolozi DHMZ-a objavili mnogobrojna upozorenja, piše Jutarnji.

Kako prognozira Zoran Vakula za HRT, osim često obilne kiše bit će i munja i gromova te prolazno jakog, na udare vjerojatno i olujnog vjetra, uz osvježenje.

No prije toga, u prvom dijelu petka, imat ćemo i sunčanog vremena, u Dalmaciji i vrućeg. Od nedjelje će ponovno biti sunčanije, mirnije i toplije, iako posvuda ne i sasvim suho, ali svakako stabilnije nego prošlih dana.

U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a povremenih pljuskova i grmljavine bit će uglavnom u drugom dijelu dana. Najniža temperatura zraka od 17 do 20 °C, a najviša većinom oko 28 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo manje toplo jer će već prijepodne biti oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, munje i gromove – češće i obilnije navečer i u noći. Ponegdje će pasti i više od 50 litara kiše po četvornome metru.

I u gorju i na sjevernom Jadranu najkišovitije bit će prema kraju dana, a i prije je, uz promjenljivu naoblaku i uglavnom slab vjetar, moguća mjestimična kiša i grmljavina, uz malo nižu temperaturu nego u četvrtak.

U većinom vrućoj Dalmaciji nestabilno će u unutrašnjosti biti od poslijepodneva, a na obali tek navečer, kada je ponegdje moguće i nevrijeme. Do tada more mirno i malo valovito, temperature oko 23 °C.

Na jugu Hrvatske i u petak najsunčanije i najtoplije, ujutro uz temperaturu od 20 do 23 °C, a poslijepodne od 31 do 33 °C. Mjestimični pljuskovi mogući su tek navečer i u noći na subotu.

U svježiju subotu sa zapada će se razvedravati, ali će još u početku u kopnenom području biti kiše, ponegdje i obilnije. Sljedećih dana većinom suho, sunčano i toplije, gdjegod i vruće, ali ujutro i mjestimična magla, osobito u nedjelju. Prolazno oblačnije, mjestimice s malo kiše, bit će uglavnom u noći na ponedjeljak, na istoku još i ujutro.

I na Jadranu tijekom subote smirivanje vremena, ali ujutro još pljuskovi i grmljavina, ponegdje vjerojatno i nevrijeme s prolazno jakim, na udare i olujnim vjetrom koji će mijenjati smjer.

Od nedjelje sunčanije i ponovno toplije, uz burin pa maestral, a još detaljniju prognozu – i to ne samo naoblake, vjetra i temperature, nego i valova po dijelovima Jadrana.

Facebook Komentari