Pismo Borasu: Zašto ste Jakovu Sedlaru dali 274.750 kuna novca sveučilišta za privatni film?

Zašto je Jakov Sedlar savjetnik za kulturu rektora Damira Borasa i zašto je zagrebačko Sveučilište dva puta s 274.750 kuna sufinanciralo Sedlarov dokumentarni film “Hrvatske sportske legende”, pitaju u otvorenom pismu Borasu nastavnice i nastavnici Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, pišu 24sata.

Potpisnici se pozivaju na podatke Elektroničkog oglasnika javne nabave RH koji nisu nepoznati javnosti. Novac je isplaćen Sedlarovoj tvrtki “Oluja film j.d.o.o.” registriranoj 2019., a poznato je i kako je upravo Sedlar snimio dokumentarni film o povijesti Sveučilišta za potrebe svečane obljetnice 350 godina djelovanja Sveučilišta.

Nastavnice i nastavnici ADU traže objašnjenje od Rektorata zašto su se upustili u financiranje privatnog filma kad za to postoje institucije poput HAVC-a ili HRT-a, te da se “za sve diplomske filmove naših studenata diplomskog (MA) studija, tri igrana i tri dokumentarna filma, ulaže manje sredstava nego što je sveukupno dodijeljeno i “poklonjeno“ Jakovu Sedlaru”.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani rektore,

na portalu Elektronički oglasnik javne nabave Republike Hrvatske, u registru objavljenih ugovora, dostupan je podatak kako je Sveučilište u Zagrebu u dva navrata sufinanciralo dokumentarni film “Hrvatske sportske legende” u režiji Jakova Sedlara. Iznos od ukupno 274.750,00 kn isplaćen je njegovoj tvrtki „Oluja film j.d.o.o.“ registriranoj 2019. godine za djelatnosti koje uključuju proizvodnju filmova, video filmova i televizijskog programa. Ovim pismom želimo izraziti naše nezadovoljstvo vezano uz takvu odluku. Ako je Sveučilište u Zagrebu inicijator spomenutog projekta, kako i na koji način je za redatelja odabran upravo Vaš savjetnik za kulturu, Jakov Sedlar?

Poznato je kako je Akademija dramske umjetnosti, kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, najstarije hrvatsko visoko učilište koje se bavi filmskim obrazovanjem. Svake godine najmanje 30 mladih ljudi upiše filmske odsjeke Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu: Odsjek filmske i televizijske režije, Odsjek montaže, Odsjek snimanja, Odsjek produkcije i Odsjek dramaturgije. Navedeni studiji usmjereni su na objedinjeno stjecanje umjetničkih i teorijskih znanja iz područja filma i televizije, kako u igranom, tako i dokumentarnom području. Uspješni studentski radovi redovito se prikazuju javnosti na filmskim festivalima te u televizijskom programu ostvarenom u suradnji s HRT-om.

Akademija dramske umjetnosti godišnje snimi oko 100 kratkometražnih /srednjemetražnih filmova i filmskih /TV vježbi. Vjerujemo kako su Vam navedene informacije kao rektoru Sveučilišta poznate, pa se s razlogom pitamo je li moguće da niste ni pomislili kako bi bilo logično da, ako Sveučilište iz nekog razloga želi i treba film o hrvatskim sportskim legendama, u proizvodnju tog filma na neki način uključi i svoju sastavnicu koja se bavi filmskom djelatnošću?

U slučaju da je riječ o inicijativi Jakova Sedlara, zanima nas kako i zašto je Sveučilište odabralo sufinancirati upravo njegov projekt?

Nije nam poznat podatak da Sveučilište ima običaj niti ustaljenu praksu sufinanciranja filmova. Ako je ovo prvi korak u uspostavljanju spomenute prakse, oštro joj se protivimo, osim u slučaju sufinanciranja studentskih filmova te filmova izravno vezanih za samo Sveučilište i sastavnice Sveučilišta. Zakonodavnim okvirom sufinanciranje audiovizualnih djela svih vrsta povjereno je institucijama HAVC-a i HRT-a. Sveučilište u Zagrebu do sada nije imalo kapaciteta financirati ni diplomske radove studenata ADU, zbog čega nam financijsku potporu daju HAVC i filmski profesionalci koji, svjesni teške financijske situacije u kojoj se studenti nalaze, pružaju usluge i najam filmske tehnike besplatno ili po simboličnim cijenama. U takvoj situaciji Sveučilište pronalazi sredstva za financiranje dokumentarnog filma “Hrvatske sportske legende” Jakova Sedlara. Upravo za te tipove programa HRT je dužan izdvajati dio sredstava iz pretplate kojom se financira, a koja prosječno iznosi milijardu i dvjesto osamdeset milijuna kuna godišnje. Stoga bi upravo HRT trebao biti institucija koja će financirati film o hrvatskim sportskim legendama. Napominjemo pritom da se za sve diplomske filmove naših studenata diplomskog (MA) studija, tri igrana i tri dokumentarna filma, ulaže manje sredstava nego što je sveukupno dodijeljeno i „poklonjeno“ Jakovu Sedlaru.

Sufinanciranje dokumentarnog filma Jakova Sedlara ne ispunjava niti jednu od zadaća Sveučilišta iz članka 3. Statuta Sveučilišta u Zagrebu. Smatramo kako ste ovakvom odlukom zlouporabili položaj rektora te povrijedili kako ugled same funkcije tako i Sveučilišta u cjelini. Svi mi koji radimo na Sveučilištu, radimo kako bi budućnost ove države bila bolja, kako mladi ne bi odlazili u bogatija i razvijenija društva. Cilj nam je stvoriti uvjete da ostanu ovdje i čine ovu državu bogatijom i razvijenijom. Vi kao rektor Sveučilišta morali biste prednjačiti u takvom razmišljanju i ponašanju. Ova Vaša odluka ignorira svrhu Sveučilišta i ignorira njegovu zadaću prema studentima te je vidimo kao kap u moru Vaših pogrešnih odluka i simbol ozbiljne krize Sveučilišta koje ste Vi generator. Iz svih navedenih razloga smatramo kako trebate odstupiti s funkcije koju obnašate i to prije isteka mandata.

Prenosimo i video s premijere Sedlarova filma “Hrvatske sportske legende”:

Facebook Komentari