Pandemija se diljem svijeta i dalje brzo širi

Pandemija se diljem svijeta i dalje brzo širi – zaraženih je 15 i pol milijuna, najviše u Sjedinjenim Državama i Latinskoj Americi. Rekordan broj slučajeva ponovno u Srbiji, ali i Bosni i Hercegovini gdje su danas zaražene čak 343 osobe. Najveća su žarišta u Sarajevu i Banjoj Luci, piše HRT.

U Sjedinjenim Državama već drugi tjedan zaredom raste broj umrlih. Samo jučer više od tisuću sto ljudi. Kalifornija bilježi najveći dnevni porast broja oboljelih i umrlih.

Brazil ima više od 2 milijuna 200 tisuća slučajeva zaraze, ali vjeruje se da je stanje još lošije jer se testira malo. Ondje se na ljudima ispituju dva cjepiva, ono oksfordskog sveučilišta i kineske kompanije SinoVac.

– 20 tisuća doza ovoga cjepiva stiglo je u Sao Paulo. Testira se na 9 tisuća volontera, rekao je Joao Doria, guverner Sao Paula.

Belgija je bila među državama koje su najteže pogođene koronavirusom. Stanje se nakratko smirilo, ali posljednjih tjedana broj slučajeva zaraze ponovno znatno raste.

– Od subote zaštitne maske bit će obvezne na tržnicama, sajmovima, trgovačkim ulicama i svim drugim napučenim javnim i privatnim mjestima. Trgovine koje su radile noću, bit će zatvorene u 22 sata, rekla je Sophie Wilmes, belgijska premijerka.

U Austriji je žena zaražena koronavirusom prekršila mjeru karantene pa joj je određena novčana kazna u iznosu od 800 eura i uvjetna zatvorska kazna od šest mjeseci.

I diljem Nizozemske i u četiri njezina najveća grada broj novozaraženih je u porastu. U Amsterdamu trgovci strahuju da će im zatvoriti trgovine.

Nenošenje maske u Melbourneu, drugom najvećem gradu u Australiji, kažnjava se s oko tisuću kuna. Vlasti države Victorije najavljuju još jednu mjeru.

– Svima koji se testiraju i trebaju biti u izolaciji dok ne dobiju rezultate, a ne mogu uzeti bolovanje, bit će isplaćeno 300 dolara, rekao je Daniel Andrews, premijer australske savezne države Victorije.

Australija je izvijestila o najvećem proračunskom deficitu od Drugog svjetskog rata.

– Australija proživljava zdravstvenu i ekonomsku krizu kakvu nismo imali u posljednjih 100 godina, rekao je Josh Frydenberg, australski ministar financija.

Prvi put od 1991. ta bi zemlja mogla ući u recesiju, piše HRT.

Facebook Komentari