Devet godina bez Amy: Gledala je svoje spotove noć prije smrti

Nagrađivana glazbenica Amy Winehouse preminula je na današnji dan 2011. kad joj je bilo svega 27 godina. Nick Johnstone napisao je priču o njoj pod nazivom ‘Amy, Amy, Amy’, kad je pjevačica imala 24. godine. Opisao je njezin buran život iz kojeg se već tad nazirao kraj… Knjiga je dobila na važnosti nakon njezine smrti. Govori o svemu što je prethodilo vijesti da je Amy pronađena mrtva u stanu, pišu 24sata.

Puno je pila te noći, a tjelohranitelj ju je vidio u 10 sati ujutro kako spava. Ništa mu se nije činilo neobično jer je inače Amy spavala do kasno. Poslijepodne je došao ponovno i vidio ju u identičnom položaju. Tad je počeo sumnjati da nešto nije u redu. Kad je pozvao Hitnu pomoć, medicinski stručnjaci mogli su ustanoviti samo smrt. Amy se otrovala alkoholom.

U dokumentarcu ‘Amy’ otkrili su kako je večer prije smrti glazbenica ispijala alkohol dok je gledala svoje stare spotove na YouTubeu.

Winehouse su uspoređivali s Ellom Fitzgerald, Billie Holiday i Erykom Badou… Svi su se čudili kako jedva punoljetna djevojka zvuči kao da je dvostruko starija, kao da već desetljećima pjeva po zadimljenim jazz-klubovima i kao da je iza nje bogato životno iskustvo. Ipak, iznimni talent često je bio u sjeni njezinih stalnih depresija i ekscesa izazvanih drogom i alkoholom.

Glazba joj je bila urođena. Njen otac Mitch strastveno je slušao jazz te je uz njega često slušala Sintaru. Uz majku Carola Kinga, a Michael Jacskon i Madonna bili su njen prvi samostalni izbor. S 11 godina otkrila je rap i R&B.; Zahvaljujući glazbenom talentu, s 13 godina upisala se u Školu za kazalište Sylvie Young u središtu Londona.

Već sa 16 godina bila je sigurna da želi biti kantautorica. Svaki vikend nastupala je s Nacionalnim jazz-orkestrom mladih. Prohodala je sa sedam godina starijim Chrisom. Veza je potrajala devet mjeseci, nakon koje je nastao njezin prvi album ‘Frank’.

Amy je u 23. godini dosegnula svjetsku slavu. Vidno mršavija i sad već s 12 tetovaža stekla je reputaciju žene koja pije i psuje kao lučki radnik i puši travu, a uskoro se otkrilo da je ovisna i o teškim drogama.

Facebook Komentari