Capak o odluci Nizozemske da stavi RH na narančastu listu

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osvrnuo se na informaciju da je Nizozemska stavila Hrvatsku na narančastu listu zbog porasta slučajeva pozitivnih na koronavirus, piše HRT.

Kazao je da Hrvatska nikada ne šalje direktno neke podatke Nizozemskoj, osim ako ih ona ne zatraži, a niti ona prema Hrvatskoj šalje ikakve podatke.

– Europska unija ima svoju agenciju “Europski ured za prevenciju kod Covid-19 bolesti” (ECDC), kojemu svi mi šalljemo strukturirane podatke onako kako ih je strukturirao ECDC. Na web stranici ECDC-a možete vidjeti da mi te podatke šaljemo po županijam, kazao je Capak.

– Što se tiče liste na koju nas je stavila Nizozemska, oni su postavili te kriterije po kojima je Hrvatska prešla tu 14-dnevnu incidenciju. Kad nam brojke padnu, oni će nas vratiti nazad. Treba nam nekoliko dana da se brojka smanji. Ja se nadam da će se to dogoditi u slijedećih nekoliko dana, dodao je.

– To je individualna odluka države koju će državu staviti na narančastu ili crvenu listu. Mi smo daleko od bilo čije crvene liste. Ovo su sada neke međumjere za koje se nadam da ćemo ih brzo prevladati i da ćemo upasti u tzv. zelenu listu, a ona znači da nema nikakvih ograničenja prilikom prelaska granice, rekao je Capak, piše HRT.

Share This Article