76. ruka u Saboru: Svi oko Hrebaka su u samoizolaciji, vijećnici, novinari… ali on – je, a nije

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dvoje novooboljelih, ukupno ih je šestero.

Jedan novozaraženi osobni je kontakt gradskog vijećnika koji je u petak sudjelovao na sjednici Gradskog vijeća. Zbog toga su svi – od vijećnika, preko pročelnika do zamjenika gradonačelnika i novinara – od jučer u samoizolaciji, osim gradonačelnika, čiji je test bio negativan. Je li to u skladu s mjerama, pitali su novinari epidemiologe Županijskog stožera civilne zaštite, piše HRT.

Samo na sjednici Gradskog vijeća bilo je više od 45 sudionika. Novinari tvrde, samoizolacija nije svima određena. Epidemiolozi objašnjavaju uspoređivali smo snimke i popis iz gradske uprave, moguće je da netko nije obaviješten.

Gradonačelnik Dario Hrebak nije u samoizolaciji. Jutros je objavio epidemiološko mišljenje Krunoslava Capaka prema kojem njegov negativni test potvrđuje da neće biti zarazan do 48 sati od testiranja, a danas će ga, kaže, ponoviti. Epidemiologinja mu je ipak odredila mjeru samoizolacije.

– Ako sam ja stavila nekog u samoizolaciju ne bi ga smio ni drugi epidemiolog maknuti iz samoizolacije. Ali da test može napraviti o svom trošku i da ga mora ponavljat barem svaki treći dan, ako neće bit u samoizolaciji to se mora, rekla je Vesna Grgić, epidemiologinja, Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

Gradsko vijeće još nije žarište. Oboljeli su osobni kontakti zaraženih, no zabrinjava što je danas otkriven i slučaj koji se s dosadašnjima ne može povezati. Zato slijede nove mjere.

– Od idućeg tjedna imat ćemo ponovno karantenu za područje Bjelovarsko-bilogorske županije da bi u situacijama koje možemo predvidjeti imali gdje smjestiti ljude koji imaju takovu potrebu, kaže Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan.

Očekuje se da će do kraja dana u samoizolaciji biti oko stotinu ljudi, pa epidemiolozi pozivaju – budite oprezni, osjetite li simptome, javite se obiteljskom liječniku, piše HRT.

Facebook Komentari