VIDEO Prva sjednica 10. saziva: Tri potpredsjednika Sabora uredno ‘prošli‘, dio SDP-ovaca odbilo glasati za Miroslava Škoru

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, na temelju Ustavnih ovlasti, donio je u četvrtak, 16. srpnja 2020., Odluku o sazivanju prve sjednice 10. saziva Hrvatskoga sabora od stjecanja neovisnosti.

Po dolasku u Hrvatski sabor, izabrane zastupnice i zastupnici dobili su Ustav Republike Hrvatske, Poslovnik Hrvatskoga sabora i Vodič za zastupnike.

Nakon izbora predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića, izvođenja Lijepe naše, minute šutnje za prvog hrvatskog predsjednika i branitelje koji su dali život za domovinu, Sabor započinje s radom.

Jandroković je u pozdravnom govoru zahvalio na povjerenju.

Sjednica je nastavljena:

Škoro je izabran za potpredsjednika Sabora sa 110 glasova za, a zanimljivo je da se dobar dio SDP-ovaca odbio uključiti, dok je Katarina Peović održala obećanje i glasala je ‘protiv’.

Sanader, Reiner, Radin i Ostojić su uredno izglasani, ali uoči glasanja za Miroslava Škoru, Arsen Bauk u ime kluba SDp-a zatražio je stanku od 15 minuta.

Jandroković je prema Poslovniku to morao prihvatiti, prenosi Jutarnji list.

Prešlo se na radni dio, uslijedila je stanka do 14:30.

——————————————————————————————————————————-

Svi zastupnici prisegnuli su u Saboru. Nekolicina zastupnika, riječ “prisežem”, osim na hrvatskom izgovorila je i na talijanskom jeziku, a zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi na romskom.

Sada se biraju potpredsjednici Sabora. Predloženi su Ante Sanader, Željko Reiner, Furio Radin, Rajko Ostojić i Miroslav Škoro.

Nakon stanke na red su došle pojedinačne prisege zastupnika, a uoči samog čina Arsen Bauk i Krešo Beljak su sugerirali Jandrokovića da svi zastupnici prisegnu u samoj sabornici. Naime, zbog epidemiloških mjera neki zastupnici su smješteni u sobe u sklopu zgrade i zapravo nisu fizički prisutni u glavnoj dvorani.

– To je svečani čin, bilo bi korektno prema njima da prisegnu u sabornici. Lako će otići oni koji su već prisegnuli i osloboditi mjesta – govorili su Bauk i Beljak, ali Jandroković nije prihvatio njihov prijedlog.

– To bi bilo malo nespretno, previše kretanja…

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Robert Jankovics izvijestio je u srijedu o zamjenama izabranih zastupnika 10. saborskog saziva, a nakon što je Sabor prihvatio njegovo izvješće, novi su zastupnici prisegnuli.

Prisegnuli su da će dužnost obnašati savjesno i odgovorno, da će se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da će se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

Dio zastupnika, njih 33, obnašaju ili će obnašati dužnosti koje su nespojive sa zastupničkom, pa umjesto njih u Sabor, ulaze njihove zamjene.

Najviše ih je, 26, iz HDZ-a. Premijera Andreja Plenkovića, ministricu Ninu Obuljen i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonka Milasa mijenjat će Ljubica Lukačić, Ivan Ćelić i Mario Kapulica, ministra Gordana Grlića Radmana Darko Sobota, ministra Darka Horvata Ljubomir Kolarek, župana Ivana Anušića načelnik općine Draž Stipan Šašlin, Josipa Škorića gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Umjesto ministara Zdravka Marića, Maria Banožića i Josipa Aladrovića u Sabor će Ljubica Maksimčuk, Josip Šarić i Anamarija Blažević, a umjesto župana Danijela Marušića Ankica Zmaić. Ministre Davora Božinovića, Tomu Medveda i Tomislava Ćorića u Sabor će mijenjati Krešimir Ačkar, Marija Jelkovac i Domagoj Ivan Milošević, a Olega Butkovića Josip Borić.

Ministra Ivana Malenicu mijenja Branka Juričev-Martinčev, Nediljka Dujića Josip Begonja, Luku Brčića Vinko Zulim, Božidara Kalmetu Nikolina Baradić, a Marijana Kustića Anita Pocrnić-Radošević. Umjesto ministra Vilija Beroša u zastupničke klupe će Jure Brkan, umjesto župana Blaženka Bobana imotski gradonačelnik Ivan Budalić, umjesto splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare Danica Baričević, a umjesto Ante Mihanovića Ante Bačić.

U Restart koaliciji nezavisnog župana bjelovarsko-bilogorskog Damira Bajsa mijenja SDP-ova Martina Grman Kizivat, nezavisnog međimurskog župana Matiju Posavca nezavisna Boška Ban Vlahek, krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara SDP-ov Željko Pavić, europarlamentarca Predraga Freda Matića SDP-ova Martina Vlašić Iljkić, a primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu stranačka kolegica Irena Šimunić.

Iz DP-a Miroslava Škore, odnosno Hrvatskih suverenista umjesto Krešimira Bubala i Marija Radića u Sabor će Stipo Mlinarić Ćipe i Daniel Spajić, a umjesto Ruže Tomašić Marko Milanović-Litre.

Župana Radimira Čačića iz Reformista mijenja Natalija Martinčević.

Hrvatski sabor u srijedu je bez rasprave jednoglasno izabrao svoje Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), kojem je predsjednik Robert Jankovics (zastupnik mađarske nacionalne manjine), a potpredsjednica Barbara Antolić Vupora (SDP).

Povjerenstvo je odmah potom otišlo na sjednicu nakon koje će Saboru podnijeti izvješće o provedenim izborima, odnosno izabranim zastupnicima, te onima čije su dužnosti nespojive sa zastupničkom pa će u Sabor njihove zamjene.

Dok MIP ne završi sjednicu određena je stanka od 30 minuta.

Nakon nje, zastupnici će položiti prisegu, te izabrati saborske potpredsjednike i šest radnih tijela, odbore za Ustav, za zakonodavstvo, za europske poslove, za financije, za prostorno uređenje, te za izbor i imenovanja.

Gordan Jandroković izabran je za predsjednika Sabora sa 143 glasova ‘za’, samo jedan glas je bio suzdržan, a nitko nije bio protiv.

“Izbor na dužnost predsjednika Hrvatskoga sabora po drugi put za mene je velika čast i čini me ponosnim. To je potvrda izbornih rezultata koji su pokazali da građani podržavaju smjer kojim su dosadašnja Vlada i parlamentarna većina vodile državu. Kao i priznanje za sva postignuća ostvarena u prethodne četiri godine”, kazao je Jandroković.

Dodao je da će se u skladu s Ustavom i Poslovnikom Hrvatskoga sabora zalagati za promicanje i osnaživanje najviših vrednota ustavnog poretka, kao i za snaženje i poštivanje institucija, te da će nastojati biti objektivan, pažljivo slušati te savjesno i odgovorno obavljati svoju dužnost.

“Današnji trenutak od svih nas zahtjeva razboritost, smirenost i ozbiljnost. I iznad svega, predano služenje općem interesu i hrvatskim građanima”, istaknuo je.

Podsjetio je na 30. godišnjicu konstituiranja prvog saziva Hrvatskoga sabora koja je obilježena ove godine te naglasio da je Sabor uvijek čuvao hrvatsku državnost i štitio interese hrvatskoga naroda.

Prisjetio se prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je, kako je kazao, imao ključnu ulogu u stvaranju moderne, demokratske države, ali i hrvatskih branitelja i njihovih obitelji koji su podnijeli veliku žrtvu u obrani državnosti.

“Tu zahvalnost smo i mi zastupnici danas izrazili. A to ćemo činiti i na početku svake sjednice”, kazao je Jandroković dodavši da je Domovinski rat najčvršći temelj današnje Hrvatske u kojoj živimo u miru i slobodi.

Predsjednik Sabora istaknuo je da se Hrvatska danas, kao i cijeli svijet, nalazi u vremenu punom izazova, suočena s pandemijom i gospodarskom krizom, no da je hrvatska Vlada brzo i kvalitetno reagirala kada bi očuvala zdravlje i živote građana te radna mjesta.

“U tim složenim okolnostima, Hrvatski sabor je – kao jedan od rijetkih europskih parlamenata – bez prekida radio donoseći zakone bitne za Hrvatsku”, naglasio je.

Jandroković je čestitao predsjedniku Vlade na izvrsnim vijestima iz Bruxellesa i iznosu od 22 milijarde eura koje će pripasti Hrvatskoj u sljedećih sedam godina, te pozvao zastupnike na odgovornost za izgradnju hrvatskoga društva.

“Svi mi zajedno svojim darom, znanjem, vizijom, odlučnošću, promišljenošću, ali prije svega radom, moramo usmjeriti napore prema ispravnom putu i trajnim rješenjima”, kazao je. Pritom, dodao je, ne očekuje političku solidarnost već stvaralačku i principijelnu kritiku

“Jer samo kritičkim i pozitivnim intelektualnim stvaralaštvom, svi zajedno možemo pridonijeti općem boljitku društva u kojem živimo i djelujemo“, kazao je izgovarajući riječi prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana na konstituirajućoj sjednici prvog saziva Hrvatskoga sabora.

Pozvao je također zastupnike na odgovorno i razborito ponašanje, uz uzajamno poštovanje te prihvaćanje načela rada za opće dobro i interese domovine, a na temeljima istine, slobode, pravednosti i jednakosti.

“Da bi uvjerili suprotnu stranu u ispravnost argumenata, rasprave mogu biti oštre. Ali one se trebaju zasnivati na otvorenosti, toleranciji, razumijevanju izrečenog te uvažavanju kolega i njihovih suprotnih stavova i mišljenja. Svi mi koji smo ovdje u Hrvatskom saboru nismo neprijatelji. Razlikujemo se u idejama, ali vjerujem da se svi zalažemo za boljitak Hrvatske”, poručio je Jandroković dodavši kako je to posebno važno u ovom izazovnom vremenu.

Najavio je da će Sabor nastaviti s prijenosom plenarnih sjednica na hrvatskom znakovnom jeziku na javnoj televiziji i dodatno raditi na uključivanju osoba s invaliditetom, pružati potporu svim projektima mladih, te nastaviti s digitalizacijom poslovanja Hrvatskoga sabora.

Izrazio je zadovoljstvo što je u novom sazivu Hrvatskoga sabora veća zastupljenost zastupnica nego u prošlom, ali smatra da ona još uvijek nije dovoljna.

Najavio je i da će jedan od prvih zakona koji će Sabor donijeti biti onaj o obnovi Zagreba i okolice, te podsjetio da je među mnogim povijesnim zagrebačkim zgradama koje su oštećene i zgrada Hrvatskoga sabora.

“U ovom sazivu očekuje nas početak njezine obnove. Bit će to dugotrajan i zahtjevan proces kao što je bio dugotrajan i inicijalni projekt izgradnje današnje saborske palače projektanata Lava Kalde i Karla Susana.” rekao je, prenosi Jutarnji list.

——————————————————————————————————————————

Pri dolasku na prvu sjednicu, zastupnice i zastupnici zamoljeni su da se pridržavaju općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Maske za lice i dezinfekcijsko sredstvo su im na raspolaganju na ulazu u Hrvatski sabor i ispred Sabornice.

Facebook Komentari