VIDEO Popodnevni dio 1. sjednice 10. saziva Sabora: Vidović Krišto pitala zašto se nose maske; Izglasan zakon po kojem će biti 16 ministarstava

Popodnevni dio 1. sjednice 10. saziva Sabora

Završena je rasprava. Zastupnici su sa 85 glasova za, glasali za izmjenu Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave čime je smanjen broj ministarstava. Suzdržanih zastupnika je bilo 6, dok ih je 30 bilo protiv.

Po novom zakonu, ukupno će biti 16 ministarstva, dakle četiri manje, ostaje jednak broj središnjih državnih ureda, jer se bivši za sport integrira u Ministarstvo turizma, a osniva se novi, Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Sjednica se nastavlja sutra u 10 predstavljanjem i glasovanjem o povjerenju Vladi Republike Hrvatske.

18:25 Miroslav Škoro rekao je će Domovinski pokret podržati zakon kojima će se smanjiti broj ministarstava.

“Mi nemamo razloga sumnjati. Cijelo vrijeme smo komunicirali da ćemo se boriti za smanjenje broja ministarstva. Nećemo a priori osuđivati ono što ste nakanili”, rekao je Škoro.

18:22 Za riječ se javila i Dalija Orešković. Pohvalila je kolege zastupnike jer su se danas uglavnom koristili argumentima.

18:05 Na temi o poljoprivredi Miro Bulj govorio je o 800.000 hektara neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta.

“Neka nam zatvore granice na sedam dana, mi nećemo imati rajčice na policama”, rekao je.

17:21 Replicirajući Nadi Murganić, Tomislav Tomašević prekoračio je vrijeme, na što ga je upozorio šef Sabora.

“Uvijek produžite i ne zaustavite se”, upozorio ga je.

“Treba mi malo da se uštelam. Prvi radni dan mi je”, nasmijao se Tomašević.

17:17 Željko Reiner zamjera SDP-ovcima kritike na račun spajanja ministarstva jer su upravo oni bili za smanjenje broja.

17:11 Željku Sačiću replicirala je Marijana Petir, rekavši da agencije služe kako bi se novac za ruralni razvoj te potpore transparentno trošili.

“To nije hrvatska inovacija, nego je zahtjev Europske unije” rekla je.

17:06 Pitanje brojnih agencija postavio je Željko Sačić.

“Neka se nitko ne uvrijedi. Meni nije jasno čemu služi 100 agencija za poljoprivredu, pored Ministarstva za poljoprivredu, a istovremno imamo probleme u nedostatku proizvoda”, upitao se.

16:52 Davor Ivo Stier rekao je da je legitimno gospodarstvo integrirati s održivim razvojem te zaštitom okoliša.

16:48 Tomislav Tomašević novo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nazvao je je ‘ministarstvom pleonazma i oksimorona’, a Ministarstvo turizma i sporta ‘ministarstvom Zrće’.

16:33 Sandra Benčić rekla je da ne se još ne zna kolika je stvarna ušteda od smanjenog broja ministarstva. Nije zadovoljna ni spajanjem resora uprave i pravosuđa jer, rekla je, i jedno i drugo treba reformirati.

Naglasila je i kako se spajanjem resora rada i mirovinskog sustava sa socijalnom skrbi dobila čudovišno ministarstvo koje raspoložae sa 60 milijardi kuna.

15:49 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković opet je upozorio zastupnike da svi moraju nositi maske.

“Signaliziraju mi kolege zastupnici da nemaju svi maske. Ja ponovo pozivam zastupnike i zastupnice da stave maske. Nemanje maske ugrožava druge zastupnike. Ako vi ne želite imati masku, to je vaša stvar, ali ugrožavate druge u ovom relativno malom prostoru. Kolega Grbin i vi, rekao je Gordan Jandroković.

Javila se Karolina Vidović Krišto.

“Smijem li samo pitati u ime hrvatskih građana, zbog čega nosimo maske? Rekli ste, zatvoreni prostor. Puno su manji prostori kafića, hodinika itd. Nitko ih ne nosi. U sabornici isto tako kad govorimo, skinemo ih”, rekla je.

Predsjednik Sabora joj je rekao da se mora javiti za riječ, no što se ona ispričala, a Jandroković joj je objasnio zašto su maske nužne.

“Zato što su takva pravila. Zato što smo u prostoru koji je relativno mali i zatvoren jako dugo vremena. I ima nas puno. Preporuke su da se u takvim situacijama nose maske. Nije ni meni ugodno imati masku, ali je moram imati jer na taj način štitimo zdravlje drugih. Pa bih vas molio da i vi stavite masku”, rekao je.

Odgovorila da je i ona dobila preporuke epidemiologa i liječnika, ali da su one kontradiktorne.

“Na koji način se štitimo kad nosimo maske?”, inzistirala je Vidović Krišto.

“Ja nisam epidemiolog. Ja sam ovdje da slušam preporuke epidemiologa. Molim vas stavite, masku, neću više polemizirati”, zaključio je Jandroković.

15:46 I Anka Mrak Taritaš protiv je spajanja zaštite okoliša i gospodarstva, ali je rekla kako ni spajanje sporta i turizma nije dobro.

Ocijenila je novi ustroj državnih tijela kozmetičkom zahvatom i spajanjem nespojivog, a posebno ju začuđuje formiranje Središnji državni ured za mlade i demografiju.

“To je ono kad ne znamo što ćemo s mladima, kad nam je demografija puna usta i ne znamo što raditi, pa onda se osnuje središnji ured”, kazala je.

15:30 Peđa Grbin rekao je da se smanjenje broja ministarstva dogodio nauštrb zaštite okoliša.

15:07 Jandroković je upozorio Zekanovića da stavi masku. Isto je upozorio i zastupnicu Krišto. “Ne vidim u čemu je problem. Ako može 150 zastupnika, možete i vi”, kazao je Jandroković zastupnici Krišto.

15:06 SDP-ov Peđa Grbin rekao je da je Zekanovićev govor, govor mržnje. Jandroković kaže da Zekanović ima pravo iznositi svoj stav. Bačić napominje da Zekanović vrijeđa.

14:59 Hrvoje Zekanović tvrdi kako Vlada neće provesti najavljenu racionalizaciju smanjenjem broja ministarstava. “Zapravo imamo objedinjavanje 8 ministarstava. Smeta me novo Ministarstvo rada jer u tom objedinjavanju najvažniji resor demografije nestaje. Oni će reći imamo sada Ured.

Najveći problem demografija, a Vlada se usudila da nemamo Ministarstvo demografije. Najvažnije ministarstvo se ukida i nemamo Ministarstvo demografije. Koju poruku šaljete? Da demografija nije bitna??” kazao je Zekanović.

Obrušio se na koaliciju HDZ-a s manjincima.

“Alo, je l’ vas imalo sram, pred glasačima HDZ-a?”, upitao je. Ponavlja kako je riječ o trgovačkoj koaliciji.

14:53 Stier brani spajanje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Miro Bulj tvrdi da je spajanje farsa, Stier se ne slaže s tom tvrdnjom. Spajanje Ministarstava brani i Branko Bačić.

14:34 Sabor je nastavio sa zasjedanjem.

Branko Bačić iznosi prijedlog zakona o ustrojstvu tijela državne uprave. Objašnjava zašto se neka ministarstva spajaju.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je upozorio neke saborske zastupnike da ne pričaju ili da svoju priču i raspravu nastave izvan sabornice. Uputio im je i upozorenje i zbog nenošenja maski.

“Molio bih one koji nemaju maske, da stave maske. Sjednica zahtjeva da se pridržavamo mjera. Ugrožavate moguće zdravlje drugoga. Molim da se svi držimo reda”, kazao je.

O zakonu o ustrojstvu tijela državne uprave se raspravlja po ubrzanoj proceduri. Zakonom se definiraju ministarstva i njihov broj. “Jednostavnije je upravljati s manje ministarstava”, kazao je Bačić. Bit će 16 ministarstava, no broj državnih ureda ostaje jednak.

12:39 Određena je stanka do 14:30, prenosi dnevnik.hr.

VIDEO Prva sjednica 10. saziva: Tri potpredsjednika Sabora uredno ‘prošli‘, dio SDP-ovaca odbilo glasati za Miroslava Škoru

Facebook Komentari