U Zagrebu 15 novooboljelih; od sutra u “Štamparu” test za tri gena 700 kuna

U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 15 novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Grada Zagreba, a najavljeno je i da će od sutra u Nastavnom zavodu “Dr. Andrija Štampar” test za tri gena biti 700 kuna.

Od 15 novooboljelih, osam su kontakti ranije oboljelih, za pet je nejasna epidemiološka anamneza, a dva su uvoza, iz BiH i s Kosova.

“Tijekom jučerašnjeg dana u Gradu Zagrebu detektirano je 15 Covid pozitivnih bolesnika. Povećana je aktivnost na razini primarne zdravstvene zaštite te je kroz domove zdravlja prošlo 178 korisnika, broj samoizolacija je pet, a broj upućenih na testiranje je 56”, izvijestio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji za novinare.

Također, na ‘drive in’ punktovima je uzeto 145 uzoraka koji su obrađeni na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Jeleč je rekao da sustav funkcionira otežano, prilagođen epidemiološkim uvjetima koji postoje.

Od sutra u “Štamparu” testiranje 700 kuna, umjesto dosadašnjih 1.500

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je da su jučer ukupno obavili 384 testiranja, a u samoizolaciji su ukupno 542 osobe. Istovremeno su 32 osobe više potencijalno izliječenih.

“Oni koji prošli vikend nisu pazili na svoje zdravlje su se zarazili koronavirusom”, dodao je.

Šostar je rekao da će pomoću novog uređaja za testiranje koji su dobili moći testirati dvostruko više uzoraka, maksimalno 600 dnevno, u odnosu na dosadašnjih 300.

Naglasio je i da od početka epidemije koriste najbolje testove, one za tri gena, koji ne pokazuju lažno negativne nalaze. Cijena za njih će od sutra u Nastavnom zavodu biti 700 kuna umjesto dosadašnjih 1500 kuna, naglasio je Šostar.

Voditelj Operativno-komunikacijskog centra Stipo Mandić izvijestio je da u protekla 24 sata nije bilo kršenja odluka Nacionalnog stožer niti kršenja mjera samoizolacije, piše besplatno Hina.

Facebook Komentari