Psihologija zvijezda i zašto ipak ne prestajemo čitati horoskop?

Bio je turbulentan tjedan za sve one koji se poistovjećuju sa svojim zvjezdanim znakom, a sve je počelo s glasinama kako NASA mijenja Zodijak zbog otkrića novog, nazvanog Ophiuchus, pišu 24sata.

Uslijedilo je bezbroj članaka i tvitova strastvenih obožavatelja astrologije, uz mnoge izjave odanosti svom postojećem znaku, bez obzira što NASA o tome kaže.

Svemirska agencija od tada je objavila blog na kojem objašnjava da ipak nije promijenila znakove zvijezde. ‘Mi proučavamo astronomiju, a ne astrologiju’, kaže u blogu dodajući da se astrologija ‘ne smatra znanošću’.

Horoskopske, odnosno zvjezdane znakove uspostavili su Babilonci prije više od 3000 godina, dodaje NASA. Da bi uredno uspostavili svoj kalendar s 12 mjeseci, Babilonci su ignorirali činjenicu da se sunce zapravo kreće kroz 13 zviježđa, a ne 12. Zatim su dodijelili svakom od tih 12 zviježđa jednake količine vremena.

Ophiuchus nije ništa novo – ali zanimanje za astrologiju je ponovno pokrenuto.

Dakle, zašto je toliko milijuna i dalje fiksirano na njihov horoskopski znak? Neki od nas uživaju u horoskopima jer volimo osjećaj pripadnosti ili poistovjećivanja s određenim zvjezdanim znakom, kaže psihoterapeutkinja Lucy Fuller, dok drugi ‘očajnički žele znati što im donosi budućnost’.

Čitajući naš zvjezdani znak, možemo vjerovati da je naša sudbina već odlučena i možemo shvatiti što će se to dogoditi za nas. Moguće je da je taj osjećaj još uvjerljiviji u današnje vrijeme, a drevna povijest astrologije daje joj u očima ljudi legitimitet te važnost, piše Huffington Post.

Astrologija može imati bogatu kulturnu povijest – igra ključnu ulogu u nekim vjerskim obredima – ali također je jako komercijalizirana, s horoskopskim telefonskim linijama za svakodnevno čitanje, internet natalnim kartama i novinama i časopisima koji koriste Zodijak za popunjavanje svoje stražnje stranice.

Fuller ističe da će mnogi i dalje uživati ​​u njihovom izučavanju, zadržavajući zrnce zdravog skepticizma iako znaju da te prognoze nisu znanstveno utemeljene.

– Za mnoge ljude čitanje njihovog horoskopa dio je njihove svakodnevne rutine, odnosno nekoliko trenutaka posvećenih razmišljanju o sebi, svojim osjećajima i sličnom. To je vid zabave koji ne može štetiti – objašnjava Fuller.

Facebook Komentari