Muška menopauza: Često nema simptoma, no promjene postoje

Često se razgovara i piše o tome kako menopauza utječe na psihofizičko stanje i ukupno zdravlje kod žena, do te mjere da smo baš sve promjene u ženinom raspoloženju ili zdravstvene probleme koji se pojave iza 50. godine skloni povezati s time. S druge strane, vrlo malo se govori o tome da isti problem – hormonalne promjene – oko 50. godine pogađa i muškarce, iako oni prolaze kroz nešto drugačije simptome, pišu 24sata.

Liječnici su podijeljeni oko toga je li baš riječ o stanju sličnom promjenama koje se događaju kod žena i oko udjela muškaraca kod kojeg se javlja menopauza sa simptomima, no nema sumnje u to da se promjene događaju.

‘Muška menopauza’ stručno se naziva andropauzom, što označava razdoblje u kojem pada razina testosterona i drugih hormona kod muškaraca.

Testosteron je hormon koji dovodi do promjena tijekom puberteta: Upravlja fizičkim i mentalnim zdravljem, održava mišićnu masu, potiče spolni nagon i druge važne funkcije u muškom tijelu, pa promjena razine tog hormona u 50-ima i kod muškaraca može izazvati velike promjene.

Stanje može kulminirati manjkom testosterona, poznatim pod nazivom hipogonadizam (smanjeno lučenje testosterona).

Prema brojnim istraživanjima, ovo stanje može uzrokovati različite simptome i komplikacije kod muškarca, među kojima su:

– niska razina energije
– depresija ili tuga
– osjećaj smanjene motivacije
– nesposobnost da se usredotočite na stvari
– nesanica
– razvoj grudi
– erektilna disfunkcija
– neplodnost
– smanjen libido
– smanjena koštana gustoća i mišićna masa
– gubitak kose te
– navale vrućine.

Ako primijetite neki od tih simptoma, ili više njih, svakako se obratite liječniku. Na temelju krvnih pretraga može se utvrditi razina testosterona u tijelu te utvrditi je li potrebno liječenje. U većini slučajeva, poboljšanje stanja može se postići promjenom navika, odnosno zdravijim načinom života. To prvenstveno podrazumijeva kvalitetnu i uravnoteženu prehranu, redovitu tjelovježbu, dovoljno sna i manje stresa. U slučaju depresije, liječnik vam može prepisati terapiju, piše portal Pinkvilla.

Facebook Komentari