Jandroković o raspadu koalicije centra: Čini mi se da je Stranka s imenom i prezimenom toliko pametna da je izgubila fokus i došla na loš glas

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković gost Dnevnika Nove TV.

Konstituiran je 10. saziv Hrvatskog sabora. Zastupnici su prisegnuli i odmah krenuli s radom. Zastupnici su odmah izglasali Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave čime je smanjen broj ministarstava.

U klupe su ušla i neka nova lica, a sve se odvijalo uz posebne epidemiološke mjere. O prvom danu razgovaramo sa predsjednikom Sabora, Gordanom Jandrokovićem.

“Još uvijek ne mogu sa sigurnošću prepoznati sve saborske zastupnike. Većinu znam, ali neke ne. Trebat će mi neko vrijeme da povežem imena i prezimena s licima”, odgovori je na pitanje zna li već sad sve zastupnike.

U prošlom sazivu Sabora puno sukoba imao je sa Ivanom Pernarom, no u ovom sazivu ne vidi potencijalnog Pernara u nekom zastupniku. Kaže da je prvi dan protekao u mirnom tonu.

“Ništa nisam siguran. Ne bih dao ruku u vatru, ali za sada to izgleda dosta dobro”, pojasnio je.

Na pitanje je li Dario Zurovac, koji je napustio Daliju Orešković i Marijanu Puljak u dogovoru s HDZ-om, rekao je da nema govora o tome.

“Radi se očito o nekakvom njihovom internom nesporazumu i neslaganju i to je vjerojatno razlog. Trebat ćete njih pitati”, rekao je i dodao da nitko iz kluba zastupnika HDZ-a nije razgovarao s njim.

Umjesto Zurovca u klub je ušla Anka Mrak Taritaš čime je oformljen prvi ženski klub u Saboru. Jandroković je rekao da mu je drago da postoji ženski klub, a zatim se našalio: “Čini mi se da je Stranka sa imenom i prezimenom toliko pametna da je izgubila fokus i došla na loš glas”.

O Miloradu Pupovcu i Zlatku Hasanbegoviću u istom Odboru rekao je da to nije ništa čudno. Pupovac je dio vladajuće većine, Hasanbegović oporbe koja ga je predložila za to ime.

Elektronsko glasanje

Jandroković je zadovoljan prvim radnim danom ovog saziva. Rekao je da je atmosfera bila dobra te da je sve bilo u znaku epidemioloških mjera. Podsjetio je da su neki zastupnici pokuvašali biti bez maske, ali je naglasio da se treba voditi računa o zdravlju.

U četvrtak je na redu u Saboru glasanje o povjerenju Vladi. Za to treba biti 76 ruku. Većina treba biti zdrava. Jandroković je rekao da su svi zastupnici zdravi.

“Ulazmo sad u jedno vrijeme koje će nositi svoje rizike. Međutim, moramo s time živjeti. Ako vidimo da će biti naših kolega koji će se razboljeti, ako će ih biti više koji su u samoiziolaciji, razmišljat ćemo i o promjeni poslovnika i o elektronskom ili video glasanju tako da Sabor može funkcionirati”, najavio je.

Raspala se koalicija centra: Zurovec napustio Marijanu Puljak i Daliju Orešković

Facebook Komentari