Austrijski Ustavni sud ocijenio da su neke odluke oko korona virusa bile – protivne Ustavu

Austrijski Ustavni sud jasno kaže: Nekoliko odluka Ministarstva zdravstva u fazi lock-downa (zaključavanja) zbog korona virusa nije bilo u skladu s Ustavom – uključujući zabranu ulaska na javna mjesta, piše OE24.

Ove su se odluke s nestrpljenjem čekale: Ustavni sud (VfGH) jasno daje do znanja da važni propisi Ministarstva zdravstva, koje je Türkis-Grün vlada usvojila tijekom najopasnije faze širenja korone u ožujku, nisu bile ustavne. To uključuje, na primjer, regulaciju zabrane ulaska na javna mjesta. A nakon toga i odluka kojom se mogu otvoriti trgovine s prodajnim površinama manjim od 400 četvornih metara, ali ne i veliki trgovački centri.

Posljedice ove trenutne presude još se ne mogu procijeniti u cijelosti: Stotine Austrijanaca kažnjeno je jer su prekršili zabranu ulaska. Šefovi velikih trgovačkih centara sada bi također mogli zahtijevati velike isplate naknade.

Bitno iz odluke Ustavnog suda:

Sukladno zakonu, Zakon o mjerama Covid 19 ne predviđa naknadu za poduzeća koja su bila zatvorena zbog zabrane ulaska.

Zabrane ulaska u odnosu na poslovne prostore, radna mjesta i druge određene lokacije također su ustavne.

Zabrana ulaska u trgovine veće od 400 m² bila je protuzakonita.

Uredba kojom se zabranjuje pristup javnim mjestima također je djelomično protuzakonita. Ovdje Ustavni sud tvrdi da je opća zabrana ulaska u suprotnosti s člankom 8. Europske konvencije o ljudskim pravima (pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života), piše OE24

Facebook Komentari