Aktivistkinja i novinarka odgovara zastupnici DP-a: Mama me je htjela pobaciti. Imala sam užasno djetinjstvo i ne krivim je

Foto: Twitter

Marinella Matejčić, aktivistkinja i novinarka, na izjavu konzervativne zastupnice Karoline Vidović Krišto, uzvratila je javnom objavom na Twitteru kojom pobija temeljni Krištin argument o “djeci koja su preživjela pobačaj”, a za N1 objasnila je detalje iz svog života.

“Mene je mama htjela pobaciti. Ali nije mogla jer je bilo prekasno”, objavila je Matejčić.

Razlog je bilo to što je trudnoća očito već toliko trajala da je vremenski premašila zakonom propisane okvire. Tu se stvari nisu zaustavile, navela je Matejčić:

“Veze u bolnici i sve zajedno i krenula je prema komisiji. Prijateljica ju je zaustavila”, napisala je dalje Matejčić, te potom objasnila što danas misli o pokušaju svoje majke:

“Imala sam takvo užasno djetinjstvo da ju uopće ne krivim što nije željela donijeti dijete na svijet.”

Karolina Vidović Krišto, koja je u Sabor ušla s jedne od lista Domovinskog pokreta Miroslava Škore, ranije je ispred Sabora najavila na koji način namjerava sasvim promijeniti mišljenje društva o pobačaju.

“Treba se čuti djecu koja su preživjela pobačaj, razgovarati s onima koji su nakon provođenja pobačaja doživjeli katarzu. Kada čuju iskustva tih ljudi, hrvatska će se nacija dići protiv pobačaja”, izjavila je Krišto.

Matejčić je za N1 objasnila kakva je bila situacija u kojoj se našla njena majka:

“Ista situacija kao i one koje mnoge žene danas proživljavaju: nedostatak posla, loša ekonomska situacija i nedostatak financijske stabilnosti, izostanak podrške šire obitelji i zajednice. Zato je moje djetinjstvo bilo takvo kako sam napisala.”

Nije to bio i jedini problem.

“Mala mjesta ne vole jednoroditeljske obitelji, kao što ih niti država ne voli, a diči se demografskim i socijalnim politikama. Dječji doplatak od 199 kuna za jedno dijete uz mizernu plaću majke nije nešto što se može nazvati socijalnom politikom”, kazala nam je Matejčić.

Njena priča s majčinstvom, međutim, išla je sasvim drugačije, u potpuno drugačijim okolnostima:

“S dvadeset godina sam zatrudnjela i imala izvrsnu medicinsku skrb, liječnika koji mi je objasnio kako on ne radi prekide trudnoće radi toga što se prvenstveno bavi humanom reprodukcijom, odnosno medicinski potpomognutom oplodnjom, ali da će me uputiti gdje trebam ići ako odlučim prekinuti trudnoću.”

Riječ je bila o izboru, objasnila je, i na majčinstvo i na pobačaj, ovisno o situaciji, za što kaže da je jedno od temeljnih prava žene, te da bi se država morala truditi i na ovaj način postati zemlja sretnih ljudi, odnosno, da bude sasvim pokriveno javnim zdravstvenim osiguranjem. Što se nje tiče, njen izbor je bio da postane majka.

“Isto tako, imala sam neizmjernu podršku cijele obitelji i financijske i logističke mogućnosti da zadržim dijete. Sada je dijete u tinejdžerskim godinama i muka mi je da odrasta u zemlji u kojoj je ranije spomenuti diskurs prihvaćen u javnom prostoru kao nešto normalno”, kazala je.

“Ako ćemo površno čitati izjavu Vidović Krišto, možemo reći da ja jesam ta koja je ‘preživjela pobačaj’ i kao mlada žena u fertilnoj dobi osjećam se prozvanom govoriti o prekidu trudnoće, nužnosti implementacije znanstveno utemeljene seksualne edukacije, nužnosti povećanja broja ginekoloških ordinacija u sklopu javne zdravstvene zaštite, dostupnosti kontracepcije, dostupnosti medicinski potpomognute oplodnje, izmjeni hegemonijskih obrazaca koji svaljuju ‘krivnju za trudnoću’ na žene”, objasnila je za N1.

Izjava saborske zastupnice u njoj je, kaže, izazvala bijes, kao i kod mnogih drugih žena u Hrvatskoj.

“Spontano sam počela pisati o frustraciji izrečenim, zato što kroz svoj desničarski diskurs Vidović Krišto progovara o životnim situacijama koje nije prozvana komentirati i ne stavlja pitanje prekida trudnoće u odgovarajući kontekst. Zapravo, kada se njezina izjava secira, dolazi se do zabrinjavajućeg zaključka o čemu ona to zapravo govori: o ničemu, o političkom spinu, o skupljanju bodova dijela javnosti koje reagira na emocionalne rečenične konstrukcije koje nisu utemeljene u stvarnosti”, objasnila je dalje Matejčić.

Zaključila je na kraju da bi “Vidović Krišto kao javna osoba morala biti potpuno svjesna težine onoga što govori, pogotovo kada govori nešto ovoliko uvredljivo”.

Vidović Krišto: Kada čuju iskustva tih ljudi, hrvatska će se nacija dići protiv pobačaja

Facebook Komentari