1.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Znate li zašto vaš pas često liže šape? Veterinarka ima odgovor

Znate li zašto vaš pas često liže šape? Veterinarka ima odgovor

Vlasnici pasa mogu se složiti oko jednog – psi rade zaista čudne stvari ponekad, a jedna od njih je lizanje vlastitih šapa. Ruth Ann Lobos, veterinarka u Merric Pet Care centru u Teksasu rekla je kako je sasvim normalno da to rade povremeno, ali ponekad ta radnja može ukazivati na neke ozbiljnije probleme, piše Večernji.

Prije nego sami postavite dijagnozu, pročitajte koji su mogući razlozi stalnog lizanja šapa.

Ozljeda

Kako prenosi Reader’s Digest, moguće je da je vaš ljubimac stao na staklo, kukca ili je ozlijedio šapu na vrućem asfaltu u ljetnim mjesecima. Ako je odjednom počeo lizati jednu šapu, dobro ju pregledajte, a ako pronađete ozljedu odvedite svog psa veterinaru.

Paraziti

Postoje mnogi paraziti koji se mogu nastaniti negdje na tijelu psa, osobito na šape. Uzrokuju svrbež i iritaciju, posebice u ljetnim mjesecima. Veterinar vam može pomoći oko terapije, pa bi najbolja opcija bila da ga posjetite odmah kada primijetite da se nešto čudno događa sa psom i da, naravno, liže šape.

Alergija na hranu

Ne mora uvijek biti jedan od simptoma, ali poznato je da kod pasa alergija na hranu uzrokuje svrbež šapa. Nije poznato zašto alergija pogađa šape, ali to je jedna od prvih stvari koju veterinari pregledaju. Oni će vam dati točne upute oko hrane koju smijete davati psu.

Dermatitis

Kemikalije koje koristite za čišćenje doma mogu također uzrokovati iritaciju i alergije kod pasa, a mogu dovesti do dermatitisa. “Psi mogu biti alergični na pelud, travu, prašinu… Baš poput čovjeka. Nakon svake šetnje operite mu šape, a kupanje šamponom uvedite češće u rutinu”, savjetuje Lobos.

Anksioznost

Dva razloga na koja ljudi uopće ni ne pomišljaju kada se počne javljati ova navika kod pasa su dosada i anksioznost. Potražite savjet kod trenera pasa kako da se riješite ove navike i dosade koja se može javiti i kod pasmina koje su mirnog karaktera.

Najnovije

Još iz rubrike