Jedino što moj muž i ja sada imamo zajedničko su naša djeca

Prošla su dva mjeseca nakon rođenja mog drugog djeteta i suprug i ja sjedili smo u separeu. Dijelili smo predjelo koje smo uvijek dijelili, ali jednostavno nije bilo poput dobrih starih vremena, pišu 24sata.

Zapravo, ovo nam je bio prvi izlazak nakon što smo dobili drugo dijete i prvi smo put bili sami zajedno, a osjećala sam se novo i nespretno. Sjedili smo tiho jedan kraj drugog, umakali krumpiriće u umak i promatrali ljude kako prolaze pored prozora restorana.

Umorna sam, nemam ništa za reći, nikakvu priču za ispričati. Većinu večeri proveli smo sjedeći u tišini, a on je pogledavao bejzbol utakmicu u baru, a ja sam gledala u ljude.

Vjenčali smo se mladi. Upravo sam napunila 20 godina, a on je bio dvije godine stariji. Bili smo djeca i nedugo nakon toga smo dobili vlastitu djecu. Toliko se toga promijenilo u našem životu u kratkom vremenu otkako smo se vjenčali.

Neki stručnjaci vjeruju da se tijekom 20-ih godina mijenja više osobnosti nego u bilo kojem drugom desetljeću našeg života. S 26 godina sam mogla shvatiti kako je to istina.

Kad je prije godinu dana stigla naša druga beba, suprug i ja smo bili u braku pet godina. Oboje smo bili usred promjene poslova i i nismo bili isti ljudi koji su na oltaru njegove crkve iz djetinjstva rekli ‘uzimam’.

Prošlo je malo više od godine dana od našeg prvog izlaska nakon dobivanja druge bebe i nije se puno toga promijenilo. Upravo smo proslavili šestu obljetnicu našeg braka ovaj vikend i još uvijek puno šutimo za vrijeme večere ili tijekom dugih vožnji.

Brinem se ponekad da su me vrijeme i majčinstvo učinili dosadnom. Je li ta promjena osobnosti bila dobra ili me učinila dosadnim pratiteljem za noćne izlaske?

O čemu mogu pričati osim o izbijanju zubića, mijenjanju pelena ili nekoj slatkoj stvari koju je naše dijete napravilo kad je on bio na poslu?

Nije jedna osoba kriva što se brak ponekad svede samo na razgovore koji se odnose na skrb o djeci, sitnice i novac. Posljednjih nekoliko godina bile su ispunjene prekrasnim stvarima – nova djeca, dugo očekivana nova radna mjesta, novi dom.

Ipak, ove stvari monopoliziraju naše vrijeme, energiju i pažnju, a naše zajedničko vrijeme svodi se na onih nekoliko minuta na kauču nakon uspavljivanja djece i prelaska u vlastiti krevet kad padamo s nogu od umora.

No, zanimljivo je kako to ipak nije tako loše kako zvuči. Djeca nisu loša ‘stvar’ za imati zajedničko. Zajedno smo izgradili našu obitelj i priroda je odnosa da su evoluirali nakon njihovog dolaska.

Potpuno je prihvatljivo da mi je brak postao manje uzbudljiv tijekom tih godina. Nisam nesigurna u svom braku. Znam da je moj muž predan i da me voli na duge staze. Znam da je on u mom timu zauvijek (čak i kad sam previše umoran da složim smislenu rečenicu).

I nadam se da zna da i ja isto osjećam prema njemu. Ne treba mi on da me zabavlja ili da uvijek ima nešto zanimljivo za reći.

Ipak, bilo bi naivno vjerovati da je u redu da se naš brak nastavi tim putem. Možda je u redu neko vrijeme usredotočiti naš život oko roditeljstva, ali ako će se naš brak dugotrajno održati, to vrijeme mora biti kratko.

Koliko god roditeljstvo bilo predivno, ne možemo graditi brak oko svoje djece. Odgajati djecu je naporan posao.

Treba nam još nešto na što ćemo se osloniti kad stvari ne idu dobro. I djeca odrastaju – s vremenom će nas ponovno biti samo nas dvoje i ne želim se naći sa strancem kada dođu ta vremena.

Iako je možda istina da je taj osjećaj normalan i da u stvari ni jedna osoba nije kriva što se moj muž i ja trudimo pronaći načine kako se povezati u našem novom životu s djecom, moja je greška ako dopustim da stvari ostanu takve.

Da budem potpuno iskrena, nisam sigurna kako izgleda pomicanje prema naprijed odavde, ali osjećam da je vrijeme da krenemo naprijed. Možda je to tako jednostavno kao uzimanje vremena da jednom ili dvaput tjedno krenete u šetnju, zajedno čitamo knjigu ili započnemo neki hobi.

Možda će trebati više posla. Možda ćemo se prvi put naći u savjetovanju. No jedno znam, morat ćemo se potruditi i ne zapostaviti nas.

Svoju je bračnu ispovijest napisala autorica Mary Sauer za portal Your Tango.

TAGGED:
Share This Article