Gordan Jandroković: Zakon o obnovi Zagreba ide što prije, a šteta je što Milanović ne dolazi

Prije nekoliko dana premijer RH Andrej Plenković odnio je 76 potpisa predsjedniku Zoranu Milanoviću i dobio mandat za sastavljanje Vlade. Jučer je i predstavio svoje Ministre, a već sutra će biti i konstituirajuća sjednica 10. saziva Sabora na kojoj ćemo prvi put zajedno vidjeti sve novoizabrane zastupnike. I to samo 17 dana nakon izbora.

– Sve je spremno. Poduzeli smo aktivne korake kako bismo osigurali da epidemiološki sve bude u okviru standarda. Rasporedili smo zastupnike. Pripremljeni su svi materijali i očekujem da će sve ići glatko. Trudio sam se da bude svečana atmosfera pa ćemo svi biti u istom prostoru Sabornice. 89 zastupnika sjedit će na svojim mjestima, 54 bit će na galeriji i osam će biti u prostoriji do tako da imaju pogled na predsjednički stol i govor – rekao je za RTL Gordan Jandroković koji će i ovaj put obnašati funkciju predsjednika Sabora, a na toj poziciji je od 2017. godine.

Bit će to prva sjednica samo 17 dana nakon parlamentarnih izbora. Naravno, zastupnici će morati poštivati sve propisane epidemiološke mjere. A to uključuje pranje ruku, držanje razmaka i nošenje maski.

– Vjerujem da će svi biti disciplinirani i da ćemo zaštititi naše zdravlje.

Predsjednik Zoran Milanović je prije nekoliko dana iznenada objavio kako neće doći na sjednicu što je prvi put od osamostaljenja RH.

– Šteta da ne dolazi, mislim da bi bilo puno bolje da je ovdje, da iskaže poštovanje prema Saboru i novoizabranim zastupnicima, no to je njegov odabir.

Zakon o obnovi Zagreba je nešto zbog čega je oporba kritizirala HDZ. Trebao je biti donesen još u svibnju, ali do toga nije došlo jer je ubrzo nakon toga raspušten Sabor i raspisani izbori. Ipak, Jandroković tvrdi da će na red doći već sljedeći tjedan.

– Bit će to prvo čitanje, drugo čitanje odmah na početku iduće sjednice. Vjerujem da ćemo usvojiti Zakon početkom rujna.

Jandrokovića ne brine što vladajuća većina ima samo 76 ruku.

– Ako su disciplinirani bolje je i lakše upravljati time nego s 90 zastupnika. Takvo je vrijeme da i 10 zastupnika u samoizolaciji, ali nećemo o tome u ovom trenutku razmišljati. Vjerujemo da će sve biti dobro – rekao je.

Iz Domovinskog pokreta su objavili kako će Miroslav Škoro biti potpredsjednik Sabora, a Jandroković kaže:

– Logično je da je Škoro njihov odabir. Vjerujemo da ćemo dobro surađivati. Predizborna kampanja je jedno, a ovdje smo zastupnici i kolege i moramo voditi računa o interesu građana.

Nakon dugo godina Gordana Marasa više nećemo gledati na sjednicama, a nema ni Ivana Pernara koji je uvjerljivo najviše puta izbačen iz Sabora.

– Ovo je takav posao, danas jesi, sutra nisi. Neki zastupnici koji su atraktivni više nisu u Saboru. Naučio sam da ljudi dolaze i odlaze, sjećat ću se sigurno nekih situacija. Vjerujem da će i u ovom sazivu biti atraktivnih zastupnika. Možda neće koristiti te metode, ali vjerujem da će svojim riječima uspjeti privući pozornost i biti konstruktivni sudionici rasprava.

Smatra da rasprava treba biti oštra, ali da istovremeno treba uvažavati drugačije svjetonazore.

– Sabor zrcali šarolikost hrvatskog društva. Imamo radikalno lijevih i radikalno desnih. Ovo je jedna nova situacija. Veselim se novim izazovima i nadam se da ćemo opravdati povjerenje građana.

Facebook Komentari