Znanstvenik Rudan: Sada je odjednom snažno porastao postotak Škota koji su za nezavisnost Škotske, jer im se sada sve više sviđa ideja kontrole granice prema Engleskoj

Znanstvenik Igor Rudan osvrnuo sa na svom fb-u na mjere koje provodi Škotska u zaustavljanju korona virusa:

PANDEMIJA (64. DIO): KADA ŠKOTSKA KRENE SVOJIM PUTEM

Kad sam se iz Hrvatske vratio u Škotsku, situacija u Hrvatskoj bila je među najboljima u svijetu, a u Škotskoj među najgorima u svijetu. Ovdje je u travnju od COVID-19 dnevno umiralo 50 ljudi, a tijekom svibnja bilo je, po mnogim parametrima, baš najgore u Europi. Odgovor vlade u Londonu na pandemiju bio je doista užasno loš. Mislili su da imaju na raspolaganju znatno više opcija no što su ih doista imali. Njihovi brojni savjetnici su se potpuno izgubili u brojkama i raznim modelima, umjesto da odlučno odgovore na prvi val protuepidemijskim mjerama.

Zatim je škotska premijerka, vidjevši koliko je cijela Britanija loše prošla, okupila svoj vlastiti tim savjetnika – četvero ih je s Instituta Usher, na kojem sam godinama bio direktor za istraživanja, a dvoje od njih radi u mom Centru za globalno zdravlje. Razumije se, od toga su se trenutka stvari za Škotsku, barem glede pandemije, počele razvijati znatno bolje. Dok je Engleska danas praktično najgora u Europi po broju novih smrti na milijun stanovnika dnevno, tj. čak ispred Srbije i Švedske, kako to prikazuje ovaj grafikon, Škotska je krenula svojim putem i sasvim suzbila epidemiju.

Neobična nuspojava ovakve razlike jest što je sada odjednom snažno porastao postotak Škota koji su za nezavisnost Škotske, jer im se sada sve više sviđa ideja kontrole granice prema Engleskoj, odakle im se koronavirus stalno vraća. Bit će zbilja povijesno zanimljivo ako ovaj virus navede Škote da glasaju za samostalnost na nekom novom referendumu, kada već nisu sami to odlučili na prošlom referendumu. Kako se vidi, Sjeverna Irska i Wales slijede primjer Škota u nastojanju da eliminiraju virus. U ta tri dijela Ujedinjenog Kraljevstva počinje sazrijevati razumijevanje da je znatno lakše rješavati i sve druge probleme ako se najprije postigne kontrola nad epidemijom.

Facebook Komentari