U Hrvatskoj je 553.000 turista, najviše u Istri

U Hrvatskoj se trenutačno odmara više od 563.000 turista, od kojih je 467.000 stranih. Najviše je gostiju u Istri, odnosno 153.000, na Kvarneru – ih ima 122.000, a više od 100.000 turista ima još samo Zadarska županija, piše HRT.

Polako raste broj turista i u ostatku Dalmacije. Splitsko-dalmatinska županija ima 90.000 turista, Šibensko-kninska 42.000, a Dubrovačko-neretvanska 25.000. Mjesta u kojima trenutačno boravi najviše turista su: Vir, Rovinj, Medulin, Umag, Mali Lošinj, Poreč i Crikvenica.

Godišnje odmore u Rovinju najviše provode Nijemci, Austrijanci i Talijani. U gradu dnevno boravi više od 20.000 turista.

– Oni izabiru pretežno kamp smještajne kapacitete zato što tu na najbolji način mogu ostvariti socijalnu distanciranost. Borave na otvorenom i nekako se osjećaju najsigurnije, kazala je Odette Sapač, direktorica Turističke zajednice grada Rovinja.

Polako se popunjavaju i dubrovačke ulice. Dolaze Britanci, vjerni i tradicionalno najbrojniji dubrovački gosti. Iako je broj dolazaka manji nego lani, grad je s dolaskom turista ipak živnuo. Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostiteljai turističkih radnika Dubrovačko-neretvanske županije kazala je “da potrošnja još nije zadovoljavajuća u kontekstu rentabilnosti”.

– Što se tiče komentara da je Dubrovnik jako daleko, mislim da je vrijedan svakog kilometra i da tu posebnost koju on ima, sigurno je na svačijoj listi za posjetiti, dodaje Farčić.

Elka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika, napominje da je ovoga vikenda 45% bilo više direktnih linija prema Dubrovniku i da se to odrazilo na ukupan broj gostiju.

– Očekuje se daljnje povećanje broja gostiju, svih vikenda koji su pred nama, istaknula je zamjenica Tepšić.

Dubrovnik će do kraja mjeseca biti povezan s 51 destinacijom, a trenutačno je u gradu otvoreno 25 od ukupno 50 hotela. Hoće li ih biti još, ovisi upravo o broju gostiju, piše HRT.

Facebook Komentari