Šok iz Pariza: Zlatna lopta prvi put u povijesti neće se dodijeliti

Messijeva sedma, Ronaldova šesta, prva za Lewandowskoga ili netko četvrti? To je pitanje proteklih tjedana zabavljalo sportsku javnost, ali France Football, koji dodjeljuje Zlatnu loptu, najprestižniju pojedinačnu nagradu za najboljeg nogometaša svijeta, odlučio je kako je ove godine neće biti!

Razlog? Dakako, pandemija korona virusa i izvanredne okolnosti koje su nastupile u ožujku i zbog kojih su gotovo sve lige stale na tri mjeseca. Nema ni Europskog prvenstva koje se trebalo igrati ovo ljeto, ali Liga prvaka ipak bi se trebala dovršiti pa je odluka, u najmanju ruku, čudna, pišu 24sata.

To je prvi put od početka dodjeljivanja ove nagrade 1956. kako France Football neće proglasiti najboljeg nogometaša svijeta.

– Prvi će put Zlatna lopta uzeti predah. Neće biti dodjele u 2020. jer smo nakon detaljne procjene zaključili kako nisu ispunjeni svi uvjeti za to. Ovakvu godinu ne možemo i ne smijemo tretirati kao uobičajenu – rekao je glavni urednik France Footballa Pascal Ferre.

Bayernov Robert Lewandowski bio je favorit za nagradu francuskog časopisa prema kladionicama ispred Barcelonina Lionela Messija, Cityjeva Kevina De Bruynea, Realova Cristiana Ronalda i Liverpoolova igrača Sadija Manéa.

Jedina liga iz društva “petice” koja nije nastavila natjecanje nakon korona-pauze bila je upravo francuska Ligue 1, ali je PSG svejedno proglašen prvakom. Njemačka Bundesliga i španjolska La Liga svoja su prvenstva već završila, ovaj bi vikend trebao i engleski Premiership, a uskoro i talijanska Serie A.

– Gledajući iz sportske perspektive, dva mjeseca od 11 (siječanj i veljača), koja se generalno gledaju za odlučivanje tko bi trebao uzeti nagrade, predstavljaju premalo za procjenu i prosudbu, a ne smijemo zaboraviti ni da su druge utakmice odigrane ili će tek biti odigrane u neobičnim uvjetima (bez gledatelja, s pet zamjena, završnica Lige prvaka na jednu utakmicu) – objasnio je Ferre razloge ovakve odluke i dodao:

– Napokon, ne bi prevladavao kapital zbog ove počasne titule, pogotovo kad je riječ o računanju i pripremi. Svi kandidati ne bi bili u istom brodu jer je nekima sezona skraćena. Kako onda možemo pravedno odlučiti? Kako bismo izbjegli pretjerano zbunjujuće kalkulacije i odluke, odabrali smo najmanje lošu mogućnost.

– Naravno, ova nas odluka, koju su donijeli svi dioničari naše kompanije, ne oduševljava, ali čini se da je najodgovornija. Zaštita vjerodostojnosti i legitimnosti takve nagrade znači i osiguranje njezine besprijekornosti s vremenom. Ballon d’Or opet će okupiti veliku nogometnu obitelj i entuzijaste 2021. kako bi oživio sreću koja okružuje ceremonije kakve smo proživjeli posljednjih godina – zaključio je.

Hrvatski kapetan Luka Modrić bio je jedini osvajač ove nagrade od 2008. koji je prekinuo duopol Ronalda i Messija kad je 2018. bio proglašen najboljim. Messi je, dakako, rekorder sa šest lopti, Ronaldo ima jednu manje, a po tri imaju Michel Platini, Johan Cruyff i Marco van Basten.

Facebook Komentari