Mikrovalna nije opasna zbog zračenja, ali može biti zbog plastike koju stavljate u nju

Mikrovalna pećnica jedan je od uređaja koji je dočekan kao velika pomoć u pripravi i podgrijavanju obroka, koja štedi vrijeme i trud domaćica. No, jednako koliko traje to odobravanje korištenja mikrovalne u kuhinji, toliko dugo traju i rasprave o tome je li korištenje mikrovalne pećnice uopće zdravo, pišu 24sata.

Ako ste se ikada htjeli vrtjeti kao hrana u mikrovalnoj, sada je vrijeme za to | Video: 24sata Video
Najveći dio rasprava odnosio se na pitanje gubi li hrana u mikrovalnoj previše vrijednih sastojaka i spojeva koji ju zapravo čine nutritivnom vrijednom. Kao jedan od primjera isticali su se biljni spojevi u brokuli, kod koje su prva istraživanja pokazala da bi taj gubitak mogao biti značajan, i to tri puta veći nego što je gubitak kod kuhanja.

Studija iz 2019. pokazala je da kraće vrijeme kuhanja (u mikrovalnoj su kuhali i brokulu oko minutu), ne ugrožava nutritivne vrijednosti namirnice. Štoviše, pokazalo se da kuhanje na pari u mikrovalnoj može čak dovesti do toga da u brokuli ostane više flavonoida, spojeva povezanih sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti .No, vrijedi još jednom naglasiti: To podrazumijeva jako kratko kuhanje u jako malo vode. To se zapravo odnosi na većinu povrća koje možemo spravljati u mikrovalnoj.

Uz te, još uvijek su i vrlo burne rasprave o tome mogu li plastične posude i ambalaža u kojoj se hrana kuha ili podgrijava u mikrovalnoj povećati rizik od unošenja ftalata u organizam. Naime, neke vrste plastičnih posuda nisu dizajnirane za zagrijavanje i zato ih ne bismo smjeli koristiti u mikrovalnoj. Plastične posude koje su izložene toplini mogu se početi razgrađivati i ta plastika može dospjeti u hranu, upozoravaju stručnjaci.

U studiji iz 2011. godine, istraživači su kupili više od 400 plastičnih posuda namijenjenih pohrani hrane i utvrdili da u većini slučajeva kod zagrijavanja može doći do otpuštanja kemikalija u hranu. Ftalati su jedan od najčešće korištenih spojeva koji se dodaje kako bi plastika bila fleksibilnija i često se nalazi u spremnicima za hranu, omotima od plastificiranog papira i slično. Taj spoj može utjecati na hormonalni balans i naš metabolički sustav. Kod djece ftalati mogu povećati krvni tlak i otpornost na inzulin, što može povećati rizik od metaboličkih poremećaja, poput dijabetesa i hipertenzije. Izloženost je također povezana s pitanjima plodnosti, astmom i ADHD-om. Ftalati mogu utjecati na poremećaj hormona štitnjače, koji su presudni za razvoj mozga kod beba tijekom trudnoće.

I bisfenol (BPA) se također često koristi u plastičnim proizvodima, a studije sugeriraju da također može utjecati na hormone. No, istraživanje je ograničeno, u usporedbi s količinom studija koje prate utjecaj ftalata.

Ukratko, pri zagrijavanju hrane u plastičnoj posudi može doći do izloženosti hrane štetnim spojevima. Najbolji način da to izbjegnete je korištenje materijala koji su namijenjeni baš korištenju u pećnici, poput keramike. Ako koristite plastične posude, izbjegavajte one za koje proizvođač nije jasno naznačio da su namijenjene upotrebu u mikrovalnoj pećnici.

– Plastične posude koje se koriste u pripravi hrane u mikrovalnoj pećnici, kao i posuđe u kojem se skladišti hrana podliježu strogim zahtjevima koji su propisani u legislativi. Proizvođač plastičnih posuda dužan je osigurati da se provedu sva potrebna ispitivanja kako bi se dokazala inertnost materijala odnosno da prilikom uporabe ovih proizvoda ne dolazi do otpuštanja aditiva iz plastike. Pri ispitivanju se koriste modelne otopine hrane i prati se migracija spojeva pri određenim uvjetima vremena i temperature. Na temelju provedenih ispitivanja, proizvođač određuje da li se plastično posuđe može koristiti i u mikrovalnoj pećnici. Zato je važno naglasiti da samo posuđe koje sadrži oznaku za mikrovalnu pećnicu smijemo koristiti u mikrovalnoj pećnici – kaže mr.sc. Ivona Vidić Štrac, dipl.ing., voditeljica Odjela za predmete opće uporabe u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Ukratko, koristite samo posude koje su namijenjene za pohranu hrane i korištenje u mikrovalnoj pećnici, te izbacite iz upotrebe posude kojima se promijenio oblik, ili su jako stare.

Visoke temperature mikrovalne također mogu predstavljati određeni rizik, kod kuhanja neke škrobne hrane u mikrovalnoj pećnici , poput žitarica i korijenskog povrća. uključujući žitarice i korijensko povrće, ističu stručnjaci. Na primjer, kad je Betty Schwartz, profesorica prehrambenih znanosti na Sveučilištu u Hebrewu vidjela kako studenti griju krumpir u mikrovalnoj pećnici, primijetila je malene kristale u njihovom krumpiru. Analiza je pokazala da sadržavaju akrilamid, koji može biti prirodni nusproizvod kuhanja. Kod kuhanja se taj kemijski spoj ne stvara, pa ga je bolje kuhati, jer su studije na životinjama pokazale da akrilamid djeluje kao kancerogen.

S druge strane, zračenje u mikrovalnim pećnicama posve je bezopasno, tvrde stručnjaci, a prenosi BBC.

Facebook Komentari