Domaće je bolje: Trećina pčelara puni med u posebnu staklenku

Oznake “Hrana s hrvatskih farmi i polja” dodjeljuje Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH). One nisu obavezne nego je proizvođač može zatražiti, pišu 24sata.

Ispuni li uvjete, odobrit će mu korištenje na godinu dana, a za med na dvije godine i pritom nadzirati koristi li znak prema propisu. Cilj tog neobaveznog sustava označavanja je jasno i nedvosmisleno informiranje potrošača o podrijetlu proizvoda, s ciljem zaštite i jačanja domaće poljoprivredne proizvodnje.

Potrošači kupnjom označenog proizvoda dobivaju siguran, provjeren i kvalitetan proizvod dokazanog podrijetla i utvrđene sljedivosti. Da bi, na primjer, svježa svinjetina mogla imati oznaku Meso hrvatskih farmi, svinja mora biti okoćena, utovljena i zaklana u Hrvatskoj. Tako je i za junetinu i perad. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu posao vezan uz znakove Hrana s hrvatskih farmi i polja preuzela je u prosincu 2019.

Podaci koje donosimo dolje odnose se na razdoblje od tada pa do kraja lipnja 2020., a za med su od uvođenja Nacionalne staklenke 29. studenog 2018. do 8. srpnja 2020. Korištenje znaka “Med hrvatskih pčelinjaka” kontrolira Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu te Hrvatskim pčelarskim savezom putem aplikacije u kojoj se prati proizvodnja svakog pčelara. Uz to, med prolazi kontrolnu analizu pri HAPIH-u u Centru za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda.

– Dobivanje znaka je besplatno, a do sada nismo imali slučajeve gubitka znaka zbog nepoštovanja pravila – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodali su da još nitko ne koristi oznaku “Kruh hrvatskih polja”, no rade na promociji korištenja i tog znaka.

Skupine proizvođača mogu tražiti oznaku izvornosti ili zemljopisnog podrijetla. Ministarstvo poljoprivrede prvo je odobrava na nacionalnoj razini te potom zahtjev prosljeđuje EU komisiji. Zaštićena oznaka izvornosti jamči da je proizveden u cijelosti u određenom području. Kod proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla barem se jedna, ključna faza u proizvodnji, mora odvijati na tom području. Primjerice, pršut mora biti tradicionalno sušen na tom području, ali meso može biti i iz uvoza. Oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta može imati i proizvod napravljen po tradicionalnoj recepturi ili metodi karakterističnoj za neko određeno područje.

– 51 proizvođač za 408 proizvoda ima oznaku mlijeko hr farmi

– 65 proizvođača za 163 proizvoda ima oznaku Meso hrvatskih farmi

– 1124 pčelara koristi znak med hrvatskih pčelinjaka. Njih 883 puni ga u nacionalnu staklenku, a 241 ne puni

– 8 proizvođača za 95 proizvoda koristi oznaku brašno hrvatskih polja

– 16 proizvođača jaja za 136 proizvoda ima oznaku Jaja hrvatskih farmi

Facebook Komentari