Diana Percač: Dugovanja uglavnom mjerimo u godinama, a zakonski je rok 60 dana

Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija, u N1 Studiju govorila je o dugovanju koje hrvatske bolnice imaju prema veledrogerijama, kao i tome hoće li današnji sastanak u Vladi doprinijeti rješavanju tog problema.

“Nismo ni blizu rješenja, dugovi su eskalirali na 4,1 milijarde kuna, a mi kao veleprodaja s tako velikim iznosima dugovanja dovedeni smo pred zid. Naši su kreditni limiti potrošeni, ostali smo već bez dijela lijekova, a teško nam je reći kako će se situacija daje razvijati.

Mi moramo redovno podmirivati poslovne obveze prema partnerima, ali i državi. Svaki mjesec redovno uplaćujemo poreze i doprinose kako bi nam porezna mogla izdavati potvrdu da smo na vrijeme ispunili svoje obveze, kako bi se mogli javno nadmetati”, rekla je Diana Percač, te naglasila kako je ove godine dug je narastao za milijardu kuna, usprkos 400 milijuna kuna koji su osigurani u ožujku.

Dug raste za 200 milijuna kuna mjesečno

Neke bolnice ne uplaćuju ni kunu mjesecima, a druge 30 posto kupljene robe plate unutar mjesec dana, kazala je. Zato veledrogerije traže bar milijardu kuna kako bi bili na razini dugovanja s početka godine.

“Prema našim podacima dug raste 200 milijuna kuna mjesečno, pa bi mogli očekivati povećanje od milijarde kuna do kraja godine”, rekla je.

Je li Vlada svjesna razmjera problema?

“Dva resorna ministarstva, financija i zdravstva, razgovaraju o tome. Nadam se da će se naći rješenje. Svjesni smo gospodarske situacije, no pokazali smo da smo pouzdan partner time što smo tako visok iznos financirali godinama – a dug raste godinama. No više se ne možemo zaduživati i moramo ograničiti isporuke lijekova, kako bi ih mogli isporučiti ljekarnama i bolnicama”, rekla je Percač.

Što je dugoročno rješenje, ima li inflacije cijene lijekova?

“Cijene lijekova određuju se pravilnicima koje donosi Ministarstvo zdravstva, veledrogerije nemaju utjecaj na njih, kao ni na potrošnju lijekova. No dug je toliko velik da bi trebali prvo riješiti dospjela dugovanja. Nama nije u interesu stalno pričati o problemima s dugovanjem, nego da se dugovi podmire u zakonskom roku”, rekla je Diana Percač.

Rekla je kako bolnice ne plaćaju redovno jer nemaju novca.

“Meni ravnatelji bolnica govore da im jednostavno limiti koje imaju nisu dovoljni i za plaće i za trošak lijekova i drugih potrepština. Ne znam što je dovelo do te situacije, samo znam da im količina novca nije dovoljna”, kazala je.

Veleprodaja lijekova ostala je bez nekih proizvoda i sada ih ne mogu isporučiti.

“Vjerojatno bolnice imaju neke zalihe, kao i veleprodaje, ali ne znam kolike su one. Očekujem da će nestašice biti sve veće ako se ne plati bar ta milijarda kuna. Blokirani smo od nekih proizvođača i ako ne platimo, ostajemo bez njihovih lijekova. Nadam se da će u srijedu izaći s rješenjem, kako bismo dobili uplatu. Već dugo upozoravamo na situaciju i apeliramo na rješenje”, kazala je.

Ima li bolnica koje uspijevaju po pravilima plaćati?

“Ima ih, ali svega nekoliko, i to su pretežno manje bolnice. Velike bolnice, KBC-ovi, kliničke bolnice, na njih otpada 75 posto dugovanja, što je i dovelo do situacije da imamo ovoliki dug. Županijske bolnice plaćaju izrazito dugačkim rokovima naplate, no na njih ide 25 dugovanja.

Dugovanja uglavnom mjerimo u godinama, a zakonski je rok 60 dana”, rekla je Diana Percač.

Facebook Komentari