Dečki, neće to tako ići: Kim je ulovio dužnosnike u iznuđivanju

Trebao je to biti protokolaran posjet Kim Jong Una gradilištu Opće bolnice u glavnom gradu Pyongyangu. No sve je završilo vrlo neugodno po voditelje projekta bolnice. Sjevernokorejski vođa dao im je rok za dovršetak bolnice u listopadu, na 75. obljetnicu osnutka Radničke partije, pišu 24sata.

Iako Sjeverna Koreja službeno nema nijednog zaraženog, izgradnju bolnice nazvao je ključnom mjerom u borbi protiv koronavirusa. No, izgleda da su voditelji projekta na svoju ruku tražili financijske donacije i pomoć u materijalu od običnih građana. U Sjevernoj Koreji to se smatra iznudom, pa je Kim, po dolasku na gradilište, rekao kao će povjerenstvo istražiti sve voditelje projekta i krivci će odmah biti otpušteni.

– Njihovo ponašanje je ozbiljno odstupanje od partijske politike – objavila je službena agencija KCNA.

Vođa je, s druge strane, pohvalio građevinske radnike zbog truda koji su uložili u projekt.

Yang Moo-jin, profesor na Sveučilištu sjevernokorejskih studija u Seoulu, rekao je za Reuters kako ovaj potez vjerojatno znači da je cijeli projekt gradnje bolnice u ozbiljnim zaostacima i da bi to također mogao biti simptom većih problema u ekonomiji te zemlje.

Bez obzira na službeno nepostojanje korone u Sjevernoj Koreji, na snazi su brojne mjere poput zabrane svih okupljanja, obveznog nošenja maski i karantene od 14 dana za sve granične službenike.

Facebook Komentari