Vatikanski priručnik za borbu protiv seksualnog zlostavljanja

Što činiti protiv seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi? Vatikan je objavio priručnik za prevenciju. Ali, on pokazuje i nedostatke u crkvenoj pravnoj praksi.

U priručniku koji objavljuje vatikanska Kongregacija za nauk vjere daju se upute predstavnicima Crkve kako reagirati u slučaju da se pojavi sumnja da netko seksualno iskorištava djecu. To je objavio prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer. Priručnik ne sadrži nove zakone nego samo upute kako djelovati u skladu s već postojećim zakonima, rekao je on.

U dokumentu na 17 stranica po prvi put se sustavno opisuje kako reagirati „od prve prijave nekog mogućeg zločina do završetka postupka“, objasnio je prefektov zamjenik Giacomo Morandi u razgovoru za portal Vatican News.

Priručnik je namijenjen u prvom redu osobama koje se profesionalno bave primjenom crkvenoga prava, kao što su odvjetnici ili suci na biskupijskim sudovima, zatim suradnicima zaduženim za crkveno pravo, ali i biskupima i vodećim ljudima redovničkih zajednica koji ne raspolažu iscrpnijim znanjem o toj tematici.

Nedostaci u poznavanju crkvenog prava

U priručniku Vatikan ponovo upozorava vjerske institucije da ofenzivno zločine prijave mjerodavnim državnim institucijama. Uz to se kaže da sveinformacije o mogućim slučajevima seksualnog zlostavljanja moraju biti pomno preispitane.

Ali, ovaj priručnik jasno pokazuje da u crkvenim krugovima često nedostaje i stručno poznavanje crkvenoga prava.

Prilikom konferencije protiv seksualnog zlostavljanja 2019. stručnjaci su od Vatikana zahtijevali dosljednije provođenje istrage u slučaju sumnje i prisniju suradnju s državnim institucijama.

Konferencija je održana na inicijativu pape Franje koji je u više navrata najavio dosljedno kažnjavanje zločinaca i prestanak zataškavanja.

Žrtve se, međutim, i dalje žale da neki crkveni dužnosnici sprječavaju istragu i pokušavaju zataškati slučajeve seksualnog zlostavljanja, prenosi DW.

Share This Article